Museum Kasteel Wijchen heropent komende zondag

22 feb 2022, 11:30 Nieuws
img 1838
Na een periode van renovatie en herinrichting is Kasteel Wijchen">Museum Kasteel Wijchen nu een eigentijds ‘ontdek- en ‘beleefmuseum’. Het museum opent op zondag 27 februari de deuren weer voor publiek.
Bezoekers wacht na de renovatie een geheel nieuwe beleving. Het museum beperkt zich nu niet meer tot de zolder van het kasteel, maar is meer verweven met het gebouw. De vaste archeologische presentatie is helemaal vernieuwd en eigentijds vormgegeven. Blikvanger is een historische Bronstijdboerderij die over de hele lengte van de vide in de ruimte ‘hangt’. De kelders, begane grond en kapel zijn toegankelijk gemaakt en bij de museumroute betrokken.

Kelder

De kelder van het kasteel is een van de weinige plekken die de brand van 1906 heeft doorstaan. Hier is de oudste geschiedenis van het kasteel nog te zien en te voelen.

Moderne middelen

Met de renovatie van het kasteel is een gedeelte van de vloeren verdiept en is de kelder toegankelijk gemaakt voor publiek, ook voor mindervaliden.
Met moderne middelen vertelt het museum verhalen van vroegere bewoners en het leven op het kasteel. Ook de zeventiende-eeuwse keukens zijn gerestaureerd en te bezoeken.
[audio m4a="https://wijchen.nieuws.nl/media/sites/379/2022/02/Geluidsfragment-kasteel-Wijchen.m4a"][/audio]

Tentoonstellingen

Naast de vaste presentatie zijn in het museum wisseltentoonstellingen te zien. Nu de renovatiewerkzaamheden van Kasteel Wijchen zijn voltooid, wijdt het museum de eerste wisseltentoonstelling aan deze renovatie. Met de fototentoonstelling Ons kasteel
laat het museum het bijzondere proces van renovatie en vernieuwing zien. Ook verschijnt er vrijdag 8 april een boek met dezelfde titel waarin de renovatie is vastgelegd voor de huidige en toekomstige generaties.
De tentoonstelling is te zien in de Ridderzaal op de eerste verdieping van 27 februari tot en met 8 mei. Vanaf 20 maart opent een grote wisseltentoonstelling over het oeuvre van Harrie Gerritz in de vernieuwde expositiezalen.

Weekendrondleidingen

Vanaf 27 februari kunnen bezoekers elke zondag deelnemen aan de weekendrondleidingen. In de rondleiding krijgen de bezoekers informatie over het ontstaan in 1392, het gebouw, de bewoners en nog veel meer. Ook een ‘ontmoeting’ met Emilia van Oranje Nassau of Emanuel van Portugal is onderdeel van de rondleiding. De weekendrondleidingen starten elke zondag om 14.00 uur.
De openingsweek van het museum valt samen met de voorjaarsvakantie. Het museum is dan ook op maandag 28 februari open. Buiten schoolvakanties is het museum te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.