Stemwijzer voor gemeente Wijchen live

Foto: MijnStem

Om de inwoners van gemeente Wijchen te helpen bij het maken van hun stemkeuze voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is MijnStem beschikbaar. Met stellingen over lokale thema’s krijgt de kiezer snel inzicht in partijstandpunten.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart, maar op 14 en 15 maart kan op enkele stembureaus in Wijchen al gestemd worden. Inwoners kunnen MijnStem invullen via de website: www.mijnstem.nl/wijchen.

Lokale thema’s

Foto: wijchen.nieuws.nl

MijnStem is in bijna 300 gemeenten beschikbaar. In al deze gemeenten heeft MijnStem geïnventariseerd welke thema’s er op lokaal niveau spelen en welke plannen de partijen voor de gemeente hebben. Met een analyse van partijprogramma’s is bepaald welke stellingen in de stemhulp komen. Zo doet ook deze stemhulp recht aan wat speelt in de gemeente Wijchen. De stellingen in de stemhulp laten vooral zien op welke thema’s de partijen van mening verschillen.

Standpunten

MijnStem nodigt kiezers én partijen uit nuancering aan te brengen in hun antwoord, in plaats van alleen eens of oneens aan te klikken. Bij elk van de stellingen bepaalt de invuller met een schuifbalk zijn eigen positie. Bovendien kan de invuller zich per stelling oriënteren op de standpunten van de partijen. Na het invullen ziet de kiezer met welke partijen hij de meeste overeenstemming heeft door de relatieve afstand tussen de eigen positionering en die van de partijen te meten. Deze methode levert meer inzicht in de verschillen tussen partijen op.

Stemhulp

De helft van de mensen die gaat stemmen maakt gebruik van een stemhulp. Bij de groep tot 45 jaar is een stemhulp zelfs veruit de populairste manier om informatie te verzamelen over de verkiezingen.

Zie ook:
‘MijnStem’ helpt bij het maken van een stemkeuze

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen