Groene Metropoolregio wil af van contract Gazprom

Foto: Pixabay

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de humanitaire crisis als gevolg daarvan, vinden Wijchen en de overige gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen het volstrekt onwenselijk dat zij gas afnemen van het Russische bedrijf Gazprom, dat is gelieerd aan de Russische staat.

In een verklaring laat de Groene Metropoolregio weten dat de gemeenten in de regio de Russische invasie van Oekraïne verafschuwen en veroordelen. “Wij willen af van Russisch gas en zo snel mogelijk”, aldus de Wijchense wethouder Titus Burgers.

Lopende contract

De 18 gemeenten hebben besloten om als regio, met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk, te onderzoeken hoe zij aan deze situatie zo snel mogelijk een einde kunnen maken. Hierbij gaat het om het lopende contract dat de gemeenten uit deze regio hebben tot eind 2022. Ook wordt onderzocht hoe zij kunnen voorkomen dat aan een Russische leverancier als Gazprom de aanbesteding voor een nieuw gascontract moet worden gegund vanwege de huidige Europese aanbestedingsregels.

Ondersteuning

De gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen achten daarbij ondersteuning vanuit het Rijk en Europa cruciaal. Snel duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en snel handelen van het Rijk en Europa (bijvoorbeeld door noodwetgeving) is volgens de gemeenten noodzakelijk.

Reacties

Cookieinstellingen