GroenLinks grote winnaar verkiezingen Wijchen

In een van de zalen van het kasteel volgen de bezoekers de uitslagen van de stembureaus.
In een van de zalen van het kasteel volgen de bezoekers de uitslagen van de stembureaus.
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

GroenLinks is in Wijchen grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij die sinds 2002 voor het eerst weer meedeed, behaalde volgens de voorlopige verkiezingsuitslag 2 zetels in de gemeenteraad. De opkomst in Wijchen (53,31%) was lager dan 4 jaar geleden.

In de diverse zalen van Kasteel Wijchen wachtten dinsdagavond huidige gemeenteraadsleden, partijleden en belangstellenden gespannen de tussentijdse uitslagen van de diverse stembureaus af. Een voorlopige einduitslag kwam pas na middernacht.

Goede uitslag

Naast de winst voor GroenLinks is het een goede uitslag voor Wijchen Lokaal dat er (voorlopig) een zetel bij krijgt. Het CDA blijft na Kernachtig Wijchen (dat 2 zetels inleverde) de tweede partij en krijgt er zelfs een zetel bij.

De verliezer is PvdA dat van de huidige 3 zetels er een moet inleveren.

De huidige coalitie (Kernachtig Wijchen, VVD en PvdA) zou in een nieuwe samenstelling weer een meerderheid hebben, namelijk 15 van de 27 zetels. Dat zijn er nu nog 17.

De voorlopige uitslag

 

Opkomst

Van de lage opkomst schrok vrijwel iedereen. Negatieve uitschieters waren bijvoorbeeld stembureau Paschalisschool sporthal (19,14%), Sporthal Achterlo II (21,94%), Wijkgebouw Wijchen Oost (29,13%), en Sporthal Zuid I (34,03%).

Positieve uitschieters waren Dorpshuis de Oase (69,38%), De Markies (69,38%), Dorpshuis ’t Ballegooijke (66,38%) en Huis van de Gemeente (61,05%).

Het totaal voor Wijchen was 53,31 procent; bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dit nog 57,1 procent en in 2014 nog 55 procent. Landelijk bedroeg het opkomstpercentage iets meer dan 50 procent, een historisch lage opkomst.

Bron: allecijfers.nl

Oproep

Burgemeester Van Beek (l) wordt geïnterviewd tijdens de uitslagenavond in het kasteel. Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Burgemeester Marijke van Beek sprak in een livestream van de uitslagenavond, die ook te zien was op wijchen.nieuws.nl, haar bezorgdheid uit en zei dat de politiek de opdracht heeft om meer mensen te interesseren voor politiek, met name de jonge mensen.

“Vroeger werd thuis aan de keukentafel nog over politiek gesproken, maar dat is niet meer. Je ziet wel in het kader van burgerparticipatie dat mensen geïnteresseerd en betrokken zijn in onderwerpen die spelen en hen persoonlijk aanspreken.”

Van Beek deed ook een oproep aan de kijkers: “Waarom bent u niet wezen stemmen? Wat is daarvan de oorzaak? Wat heeft u gemist dat de moeite waard is om te stemmen? Laat het ons weten!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen