Wijchen zoekt kamers voor kwetsbare jongeren

Foto: Pixabay

Gemeente Wijchen is op zoek naar kamers voor kwetsbare jongeren. Veel jongeren die hulp krijgen van een organisatie waar ze tijdelijk wonen, willen daarna zelfstandig leren wonen. Op dit moment zijn er voor deze jongeren niet genoeg woonplekken.

Wijchen zoekt samen met de gemeente Druten en met stichting Kamers met Aandacht kamers. In oktober 2021 startten de gemeenten Wijchen en Druten de pilot ‘Kamers met Aandacht’, samen met de gemeenten Nijmegen, Beuningen en Heumen. Stichting Kamers met Aandacht helpt hierbij. De stichting is een non-profitorganisatie met als doel het aantal dak- en thuisloze jongeren te verminderen.

Veilige woonplek

De stichting Kamers met Aandacht helpt jongeren die uitstromen uit jeugdzorg of maatschappelijke opvang en die niet kunnen terugvallen op een sterk sociaal vangnet. De stap naar zelfstandig wonen is voor hen vaak te groot en hierdoor belanden teveel jongeren in de dak- en thuisloze opvang.

Met een veilige woonplek en steun van de verhuurder redden deze jongeren het prima

Onnodig volgens Bianca van der Neut, oprichter en directeur Kamers met Aandacht. “Want met een veilige woonplek en de informele steun van de verhuurder redden deze jongeren het prima op eigen benen. Op die manier kunnen zij namelijk hun energie steken in een opleiding of baan in plaats van de dagelijkse vraag waar ze moeten overnachten.”

Afspraken

Het gaat om jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Wie in Wijchen een kamer voor tenminste 1 jaar wil verhuren, kan zich aanmelden. Stichting Kamers met Aandacht kijkt of er een jongere is die bij verhuurder past. Vervolgens worden afspraken tussen de verhuurder en de jongere gemaakt. Ook ondersteunt Kamers met Aandacht de verhuurder bij vragen.

Aandacht

Het is de bedoeling dat de verhuurder de jongere aandacht geeft. Dat kan bij iedere verhuurder anders zijn. Het kan gaan om bijvoorbeeld samen koken of helpen bij de administratie. De jongeren doen ook wat terug. Zo kunnen ze boodschappen doen of de hond uitlaten. De persoonlijke aandacht helpt de jongere om op eigen benen te leren staan. Ook krijgt de jongere hulp van een professionele begeleider. Deze werkt voor de zorgorganisatie waar de jongere eerst woonde.

Informatie

Wie meer wil weten over Kamers met Aandacht of een kamer heeft die men wil verhuren, kan contact opnemen via [email protected], of bellen naar 06 11 13 46 85.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen