Wijchen bekijkt opvanglocaties voor vluchtelingen  

Mogelijk wordt het voormalige gemeentekantoor in Wijchen noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen.
Mogelijk wordt het voormalige gemeentekantoor in Wijchen noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen.
Foto: Google Maps

Gemeente Wijchen heeft verschillende crisisnoodopvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen onderzocht. Drie daarvan zijn aangemeld bij de Veiligheidsregio. Dit zijn sportcentrum Arcus, wijkcentrum ’t Achterom en wijkcentrum/sporthal Wijchen-Zuid.

Crisisnoodopvang is de opvang voor de eerste week. Deze locaties zijn grootschalig en snel te realiseren, zoals een sporthal. In regio Gelderland-Zuid verblijven inmiddels de eerste vluchtelingen in onder andere sporthal De Tinnegieter in Beuningen en de Jan Massinkhal in Nijmegen.

Oude gemeentekantoor

De gemeente heeft in eerste instantie ook locaties aangemeld voor noodopvang. Deze locaties, die geschikt zijn voor een langer verblijf, zijn de voormalige Antoniusschool aan de Graafseweg in Alverna en in Wijchen het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan, het voormalig zorgcomplex St. Jozef aan de Piusstraat en locatie Campuslaan voor de tijdelijke plaatsing van caravans.

Burgemeester Marijke van Beek. Foto: Wikipedia

We werken op volle toeren om klaar te staan om grotere groepen vluchtelingen te ontvangen

‘Op volle toeren’

Burgemeester Marijke van Beek: “Er is nog veel onduidelijk. Maar met de kennis van iedere dag, bereiden we ons zo goed mogelijk voor. Zodat als het nodig is, we snel kunnen schakelen. We werken op volle toeren om klaar te staan om grotere groepen vluchtelingen te ontvangen. Onze mensen ondersteunen ook buurgemeente Beuningen bij de crisisnoodopvang.”

Aantal

Het Rijk heeft de 25 veiligheidsregio’s opdracht gegeven om te zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maakt de afweging welke locaties in de 14 gemeenten worden ingezet. Dit hangt onder meer af van wat er nodig is om de locaties gereed te maken, hoe snel dat kan en hoeveel mensen er opgevangen kunnen worden. Maar ook van het aantal vluchtelingen dat naar ons land komt.

Samenleving

“Zodra duidelijk is welke opvanglocaties in onze gemeente ingezet gaan worden, informeren we natuurlijk als eerste alle omwonenden en directbetrokkenen. Daarbij kijken we ook hoe we de kracht van de samenleving kunnen benutten bij het organiseren van noodopvang. We zijn blij met al het hulpaanbod dat we nu al ontvangen. Dat hebben we dan zeker nodig”, benadrukt Van Beek.


FEITEN Kernteam Oekraïne
  • Bij de gemeente Wijchen is de coördinatie van alle werkzaamheden in handen van Kernteam Oekraïne.
  • Naast het in kaart brengen van locaties, werkt dit team ook aan het beantwoorden van vragen, het verstrekken van informatie aan inwoners en de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen die nu in Wijchen bij particulieren verblijven.
  • Er is hiervoor een speciale pagina op de gemeentelijke website Hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne en een apart e-mailadres [email protected].
  • Het team heeft ook contact met scholen, maatschappelijke instanties, zorgorganisaties en particuliere initiatieven om ervoor te zorgen dat de mensen uit Oekraïne zoveel mogelijk mee kunnen draaien in de samenleving.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen