Deze week tweede ronde gesprekken over coalitie

Geert Gerrits heeft afgelopen week met alle partijen gesprekken gevoerd.
Geert Gerrits heeft afgelopen week met alle partijen gesprekken gevoerd.
Foto: still uit Op weg naar een nieuwe coalitie

Geert Gerrits van Kernachtig Wijchen heeft vorige week de eerste gesprekken gevoerd om een nieuwe coalitie te vormen. Als lijsttrekker van de grootste partij in Wijchen (10 zetels) mocht hij het initiatief nemen.

Vanaf deze week begint een tweede ronde met nieuwe gesprekken. Ook hierbij zijn alle politieke partijen uitgenodigd. De gesprekken in de tweede ronde gaan meer over de inhoud. Het doel is om een beter beeld te krijgen van de belangrijke uitdagingen voor de komende jaren. En om te zorgen voor een duurzame samenwerking tussen de partijen.

CDA

Met alle partijen is vorige week een prettig en constructief gesprek gevoerd, volgens Gerrits van Kernachtig Wijchen dat bij de gemeenteraadsverkiezingen 2 zetels moest inleveren. Bij de eerste gesprekken bleek dat het CDA, dat 1 zetel won en met 5 zetels de op een na grootste partij is, in beeld is om plaats te nemen in de coalitie. In een coalitie moeten volgens het CDA goede afspraken gemaakt worden over samenwerking, zonder dualisme uit het oog te verliezen.

Constructief

De PvdA, dat nu nog in Titus Burgers een wethouder heeft, beseft dat zij gezien de uitslag (van 3 naar 2 zetels)  niet de meest voor de hand liggende partij voor een nieuwe coalitie is.

De ambitie van de Wijchense VVD (op 3 zetels blijven staan) is om weer deel te nemen aan een coalitie. Momenteel is Nick Derks voor de VVD wethouder. De VVD zegt de afgelopen jaren constructief te hebben samengewerkt in zowel het college als in de gemeenteraad.

Breekpunt

Wijchen Lokaal, dat 1 zetel won en er nu 3 heeft, is ook bereid deel te nemen aan een coalitie, en ziet daarvoor verschillende mogelijkheden met name op rechts. Van belang is voor de partij dat er in ieder geval geen bestuurlijke fusie komt in de komende coalitieperiode. Dat zou een breekpunt zijn. Daarnaast blijft het opheffen van de Werkorganisatie Druten Wijchen een belangrijk standpunt van Wijchen Lokaal.

Klimaatcoalitie

Over een coalitie gaat GroenLinks, dat met 2 zetels nieuw in de raad is, graag het gesprek aan. Zij ziet veel aanknopingspunten om te komen tot een klimaatcoalitie. Het zou wel een breekpunt zijn als duurzaamheidsambities blijven bij de 3 geplande windmolens bij Bijsterhuizen.

Op basis van partijprogramma’s ziet D66 (op 2 zetels blijven staan) geen showstoppers die samenwerking onmogelijk maken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen