AWC 90 jaar | Van Eendracht naar AWC

Elftalfoto uit 1932, het jaar van oprichting van Eendracht
Foto: archief sv AWC

Sv AWC, of in de volksmond AWC, bestaat op 28 april precies 90 jaar en dat wordt komend weekend al groots gevierd. In de aanloop naar dat feestweekend belichten wij op wijchen.nieuws.nl in diverse artikelen de geschiedenis van Wijchens oudste nog bestaande voetbalclub. Vandaag deel 1: De oprichting.

In het begin van de jaren dertig bestonden in Wijchen al de clubs Wijchense Boys, SNA, Sparta en Olympia. Op 28 april 1932 kwam daar een nieuwe vereniging bij, namelijk Eendracht, opgericht door Tinus van Stippen, Tien Jelisen en Piekske de Wildt. Pater Smits gaf hiervoor zijn goedkeuring in het destijds katholieke Wijchen. Schoolmeester Hent Verheijen was de eerste voorzitter en dat bleef hij ruim 20 jaar.

Klapstraat

Foto: archief sv AWC

De spelers van AWC speelden destijds in rood-gele tenues en entree voor wedstrijden van het eerste elftal kostte in die jaren ongeveer 30 (gulden)cent (15 eurocent).

Het sportpark van Eendracht stond aan de Klapstraat in Wijchen en daar werd in 1934 ook de promotie naar de derde klasse gevierd. Twee jaar later was er opnieuw een promotie, in 1937 gevolgd door een derde. Hierna verhuisde Eendracht naar de Zandstraat, tegenwoordig de Kasteellaan.

Wijchen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dwong de nationale bond de club om de naam Eendracht te veranderen; diverse regionale voetbalbonden werden samengevoegd in de Nederlandse Voetbalbond (NVB) en daar was al een club met de naam Eendracht. Hierop veranderde men de naam in de niet al te originele naam Wijchen.

Foto: archief sv AWC

AWC

Nadat de vereniging enkele jaren de naam Wijchen had gehad, kwam er na de oorlog een fusie. Samen met de club Alverna ging de fusievereniging vanaf 1945 verder onder de naam Sportvereniging Alverna Wijchen Combinatie (afgekort sv AWC).

Volgende keer deel 2: Promoties en degradaties

Dit is een enigszins aangepaste versie van het artikel dat te lezen is op de site van sv AWC.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina of krijg gratis onze
dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Reacties

Cookieinstellingen