Winnaars verkiezing Groene Kampioen bekend

Rieky en Ton Verbruggen (r) werden Groene Kampioen bij de inwoners. Links wethouder Titus Burgers
Foto: Gemeente Wijchen

Ton en Rieky Verbruggen, woonzorgboerderij de Hagert en Juul Adang zijn de winnaars van de verkiezing Groene Kampioen. Deze verkiezing is onderdeel van de campagne ‘Hoe duurzaam is Wijchen’ die de gemeente in het najaar van 2021 startte.

Voor de verkiezing Groene Kampioen konden Wijchenaren inspirerende duurzame inwoners, ondernemers en initiatieven nomineren. De vakjury bestond uit wethouder Titus Burgers, Jos van der Lint (adviseur Loket Duurzaam Wonen Plus), Yvette Akermans (centrummanager Wijchen), Chloé Willems en Siep Heinen (duurzaamheidsambassadeurs basisschool De Viersprong). De jury maakte dinsdagavond de winnaars bekend tijdens het ‘energiecafé’ in Batenburg.

Inwoners

De verkiezing Groene Kampioen bestaat uit 3 categorieën: inwoners, ondernemers en initiatieven. Voor elke categorie koos de jury een winnaar. In de categorie inwoners ging de prijs naar Ton en Rieky Verbruggen. Zij hebben hun huis verduurzaamd en zijn helemaal van het gas af. Daarnaast zijn ze betrokken buurtbewoners. ‘Een prachtig voorbeeld voor andere inwoners’, aldus de jury.

De stichting Butterfly Upcycling van Juul Adang won in de categorie initiatieven. Foto: Gemeente Wijchen

Ondernemers

Woonzorgboerderij de Hagert won in de categorie ondernemers. De initiatiefnemers legden jaren geleden samen met de lokale Energiecoöperatie Leur een zonneveld aan. Ook produceert de Hagert lokaal, gezond en biologisch voedsel. De Hagert biedt woon- en dagbestedingsplekken aan mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Buurtinitiatief

In de categorie initiatieven ging de prijs naar Juul Adang. Met haar stichting Butterfly Upcycling wil zij upcycling (rest­pro­duc­ten her­ge­brui­ken in de vorm van een pro­duct van een ho­ge­re kwa­li­teit) mogelijk maken. Dat doet ze met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Adang combineert zo duurzaamheid en aandacht voor talent bij mensen voor wie dit lange tijd niet vanzelfsprekend was. ‘Een veelbelovend initiatief’, aldus de jury.

Woonzorgboerderij de Hagert werd Groene Kampioen in de categorie ondernemers. Foto: Gemeente Wijchen

Alle winnaars kregen een cheque van 750 euro om hun woning, onderneming of initiatief verder te verduurzamen.

Campagne

Tijdens de campagne ‘Hoe duurzaam is Wijchen’ gaat de gemeente in gesprek met inwoners over duurzaamheid. Bijvoorbeeld tijdens zogenoemde energiecafés in de kernen en online via de Swipocratie; inwoners kunnen hierbij online meepraten over duurzaamheid door via internet in 2 minuten hun mening over duurzaamheid te geven. Elke vijftigste deelnemer wint een duurzame prijs.

Reacties

Cookieinstellingen