Liander verwacht problemen op het stroomnet

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Liander voorziet dat de maximale grenzen van verdeelstation SS (schakelstation) Wijchen voor verbruik van elektriciteit zijn bereikt. Als de veiligheidsgrenzen overschreden worden, vallen onderdelen van het net uit of raken het net of daarop aangesloten installaties beschadigd.

Liander hoopt dit op te lossen door de kabelcapaciteit van de voedende kabels te vergroten en verwacht dit in het derde kwartaal van 2024 af te kunnen ronden.

Kaart van het congestiegebied. Bron: Liander

Oorzaak

De oorzaak van de problemen is volgens Liander dat in Nederland de behoefte aan verbruik van elektriciteit op het net snel toeneemt. Het elektriciteitsnet is daar in bepaalde gevallen nog niet op toegespitst. In dit geval ontstaat daardoor in de regio gevoed door SS Wijchen een tekort aan transportcapaciteit voor verbruik van elektriciteit. Het gaat hierbij om Wijchen, Leur, Alverna en (buurtschap) Klispoel.

Woningen

Op SS Wijchen zijn voornamelijk woningen en voorzieningen aangesloten. De vermogensvraag op SS Wijchen is de afgelopen jaren langzaam maar zeker gegroeid. De reeds in werking gezette werkzaamheden op dit station blijken complexer dan oorspronkelijk voorzien, daarom is er extra tijd nodig om het aanbod van netcapaciteit in dit gebied te vergroten. In de regio van verdeelstation SS Wijchen loopt Liander tegen de toegestane grenzen van het elektriciteitsnet aan. Als de van toepassing zijnde veiligheidsgrenzen overschreden worden, vallen onderdelen van het net uit of raken het net of daarop aangesloten installaties beschadigd.

Capaciteit

Liander gaat in het gebied de capaciteit van het bestaande net uitbreiden, maar de netuitbreiding zal naar verwachting niet op tijd klaar zijn om in alle huidige transportverzoeken te voorzien, zo is de verwachting. Het bedrijf heeft onderzocht of er andere technische mogelijkheden zijn die een (tijdelijke) oplossing bieden voor het knelpunt. Netuitbreiding blijkt echter op dit moment nog de enige technische oplossing.

Ontwikkeling van aanwezige transportcapaciteit in het congestiegebied SS Wijchen. Bron: Liander

Buurtbatterij

In maart zei toenmalig wethouder Titus Burgers op wijchen.nieuws.nl dat het de moeite waard is om in de toekomst samen met netbeheerder Liander te kijken in hoeverre en in welke wijken en dorpen in de gemeente buurtbatterijen een oplossing kunnen zijn voor netcongestie (te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk). Een buurtbatterij is een centrale batterij in de wijk.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen