Opening van nieuw Kapelbergseizoen in Bergharen

Foto: Kapelberg Bergharen

Op de eerste zaterdag van de maand mei begint in Bergharen een nieuw Kapelbergseizoen. Dit jaar zal dat zijn op 7 mei. Dit keer staat het originele beeld van de piëta Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods weer op haar vernieuwde, oude stek.

Pastoor Martin Claes van parochie De Twaalf Apostelen gaat zaterdag 7 mei met pastoraal werker Jack Steeghs voor in de eerste eucharistieviering in de openlucht van dit jaar. Het parochieel zangkoor van Hernen luistert deze viering op met toepasselijke liederen.

Vieringen

De kapel met het beeld van de Moeder der Smarten. Foto: Kapelberg Bergharen

Vanaf zaterdag 7 mei tot de afsluiting tijdens de Grote Maas en Waalse Mariabedevaart op zondag 20 augustus wordt bij goed weer steeds op de zaterdagen vanaf 19.00 uur een viering op de Kapelberg gehouden. Gedurende het hele seizoen zijn er meer plechtigheden van verschillende groepen bedevaartgangers. Meer informatie is daarover te vinden op de website.

Mariadevotie

Al vanaf 1939 heeft het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods op het hoogste punt van het Land van Maas en Waal een vertrouwde plek. De Mariadevotie heeft echter een veel langere geschiedenis.

Bergharen

In 1312 werd door de abdij van Camp, een plaats net over de Duitse grens, de Molenberg gekocht. De orde van de cisterciënzers bouwden er iets later een kapel. Zij plaatsten daarin een beeld van de Moeder van Smarten, een zogenaamde piëta.

Maria zit op een rotsblok met het lichaam van haar op het kruis gestorven zoon op haar schoot. We zien bij hem de wondentekenen op handen, voeten en in de hartstreek. Via het kasteel van Hernen en de plaatselijke kerk daar kwam het beeld in 1929 terug in Bergharen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen