Hogere geluidswaarde bestemmingsplan Lambrasse

Foto: Pixabay/Google Maps

Het college wil de geluidswaarde voor bestemmingsplan Lambrasse in Wijchen-Noord verhogen. Aanleiding zijn de plannen voor horeca, leisure en eventueel een hotel op het groene deel met waterplas dat tussen Hof van Hagevoort en de afslag naar de A326 ligt.

Het ontwerpbestemmingsplan Lambrasse, dat in 2020 ter inzage heeft gelegen, voorziet onder andere in de plannen voor horeca en een hotel naast de bestaande woonwijk Lambrasse (Lambrasse 2).

Akoestisch onderzoek

Foto: Google Maps

Voor de ontsluiting van Lambrasse 2 is het nodig om op de Hernenseweg een afslag te realiseren. Aan de hand van akoestisch onderzoek is vastgesteld dat de geluidsbelasting van het wegverkeer toeneemt voor de woningen aan de Groenestraat 13 en 15. “Het gaat hier om 3 à 4 decibel, gebaseerd op meer verkeersbewegingen die worden verwacht”, zegt wethouder Geert Gerrits. “Dat is een forse verhoging, maar is nog binnen de wettelijke normen. Het is hoger dan de waarden die wij bij de gemeente Wijchen hanteren.”

Geluidsscherm

Het kost volgens Gerrits te veel om maatregelen aan de weg te treffen of een geluidsscherm te plaatsen. “Dan heb je het over tonnen. Daarom is gekozen om isolatiemaatregelen aan de woningen aan te bieden. Dan praat je over tienduizenden euro’s.”

Gemeenteraad

Dat het college van burgemeester en wethouders een besluit tot een hogere geluidswaarde neemt is noodzakelijk omdat de gemeenteraad dan pas over het bestemmingsplan Lambrasse kan beslissen. Het besluit tot een hogere geluidswaarde wordt pas bekrachtigd als dit besluit 6 weken ter inzage heeft gelegen.

Isolatiemaatregelen

Als de hogere waarden zijn vastgesteld moet vervolgens worden onderzocht of het nodig is om isolatiemaatregelen aan de woningen te treffen om een binnenniveau van 33 dB te waarborgen. “Dat gebeurt dan op kosten van de gemeente. Je kunt dan denken aan gevelisolatie, geluidsisolerend glas en afdekkingen voor ventilatieopeningen. De bewoners zijn niet verplicht dat te laten doen”, aldus Gerrits.

McDrive

De plannen voor horeca en dergelijke bestaan al langer. Zo zei de Wijchense ontwikkelaar Mark van Thiel 2 jaar geleden in de Gelderlander dat volgens hem de locatie goed geschikt is voor bijvoorbeeld een McDrive of Kentucky Fried Chicken, met daarbij een hotel als Van der Valk en een fitnesscentrum.

Reacties

Cookieinstellingen