Gemiddelde grafkosten in Gelderland 3104 euro

29 mei 2022, 15:00 Nieuws
flowers 4839339 1280
In Nederland kiest 1 op de 10 nabestaanden om financiële redenen voor cremeren in plaats van begraven voor hun overleden dierbare. Gemiddeld wordt in Nederland 3111 euro voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats betaald. In Gelderland is dit 3104 euro.
Voor een crematie met gebruik van de aula wordt in Nederland gemiddeld 1415 euro betaald; in Gelderland is dit 1364 euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de graf- en crematiekosten onder 1698 begraafplaatsen en 111 crematoria.

Verwerken verlies

“Op het moment dat iemand komt te overlijden is de belangrijkste vraag welke laatste rustplaats hij of zij had gewenst. Nabestaanden kiezen dan wat de overledene had gewild”, zegt Quinten Fraai, bestuursvoorzitter van Monuta .
“Weten dat je de uitvaart organiseert zoals de overledene had gewild, draagt bij aan het verwerken van het verlies. Mensen krijgen dan achteraf namelijk geen spijt. Helaas kiest 1 op de 10 families uitsluitend om financiële redenen tóch voor cremeren. Omdat begraven in hun regio te duur is voor hen.”
Fraai betreurt het dat het verschil in de kosten soms te groot is om de wens na te leven. “Dat zou níet zo moeten zijn en is niet goed voor de start van het rouwen.”

Steekproef prijsstijging

De kosten voor grafrechten van gemeentelijke begraafplaatsen stijgen jaarlijks om kostendekkend te kunnen blijven. Uit een steekproef, waarbij 2021 met 2022 is vergeleken, blijken er flinke prijsstijgingen te zijn die zelfs boven 10 procent uitkomen bij in ieder geval 8 gemeenten.
De redenen voor tariefverhogingen liggen uiteen. Meestal gaat het om stijgingen die met de inflatie te maken hebben. Dit jaar is de inflatie hoger dan anders. Soms is er meer aan de hand, zoals de herindeling van een gemeente waarbij de tarieven gelijkgetrokken worden.

Onderhoud

De laatste decennia is het aantal begrafenissen teruggelopen waardoor de kosten voor onderhoud en behoud van begraafplaatsen oplopen. De meest in het oog springende tariefverhoging is die van de gemeente Overbetuwe met een stijging van 46 procent. De duurste gemeentelijke begraafplaats van Nederland in Groningen heeft dit jaar de tarieven verlaagd met bijna 8 procent naar 7900 euro (in 2021 was 8422 euro). Alleen met toestemming van de gemeente is een nieuw graf mogelijk op deze begraafplaats.

Kostenonderzoek

Monuta heeft de grafkosten van 1698 begraafplaatsen (gemeentelijk en bijzonder) in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor grafrechten en begraafkosten in kaart gebracht. De grafrechten, onderhoud- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. In Wijchen zijn geen gemeentelijke begraafplaatsen en van de bijzondere begraafplaatsen heeft Monuta geen gegevens ontvangen.
Daarnaast zijn van 111 crematoria in Nederland de kosten van een stille crematie met en zonder gebruik van de aula in kaart gebracht.
FEITEN Monuta
  • Monuta is opgericht in 1923.
  • De organisatie bestaat inmiddels uit ruim 100 opgeleide Register Uitvaartverzorgers, 7 eigen crematoria, 6 partnercrematoria en 3 begraafplaatsen verspreid over heel Nederland.
  • Meer dan 1,7 miljoen mensen in Nederland en Duitsland zijn bij Monuta verzekerd.