Vossenjacht in Museum Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen na de brand in 1906
Kasteel Wijchen na de brand in 1906
Foto: Museum Kasteel Wijchen

Op tweede pinksterdag is het de Dag van het Kasteel. Museum Kasteel Wijchen organiseert deze dag een vossenjacht met als thema het afbranden van het kasteel in 1906.

Kastelen en buitenplaatsen zetten op maandag 6 juni de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen.

Rampjaar

De landelijke Dag van het Kasteel heeft dit jaar als thema ‘Een ramp is van alle tijden’ over rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit deze dag aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, 350 jaar geleden. In 1906 brandde Kasteel Wijchen in de sinterklaasnacht als gevolg van een schoorsteenbrand geheel uit. Een ramp die er bijna voor zorgde dat het kasteel niet werd herbouwd.

Kasteel Wijchen

Tijdens de Dag van het Kasteel houdt Museum Kasteel Wijchen in en rondom het kasteel een vossenjacht voor kinderen die draait om het uitbranden van het kasteel aan het begin van de twintigste eeuw. Deelnemers maken kans op een prijs.

De vossenjacht is op maandag 6 juni doorlopend van 11.00 tot 16.30 uur; aanmelden is niet nodig. De eerste ronde start om 11.00 uur, de laatste ronde om 15.00 uur. De prijs voor deelname is inbegrepen bij een museumticket.


FEITEN Brand Kasteel Wijchen  
  • Kasteel Wijchen wordt in 1903 eigendom van jonkvrouw Adriana van Andringa de Kempenaer. Zij laat het kasteel grondig renoveren.
  • Na een schoorsteenbrand in de nacht van 5 op 6 december 1906 brandt het kasteel geheel uit. Alleen het opgaande muurwerk blijft gespaard.
  • Meubilair, bibliotheek en kunstschatten vallen ten prooi aan de vlammen.
  • De jonkvrouw wil een villa laten bouwen op de plek van het kasteel, maar ze wordt ervan overtuigd om het kasteel weer op te bouwen.
  • Al in 1907 wordt het kasteel onder leiding van de Nijmeegse architect F.A. Ludewig volledig gerestaureerd.
  • In 1908 staat Kasteel Wijchen er weer in oude glorie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen