Gemeente inventariseert problemen met zonnepanelen

Foto: Pixabay

De gemeente Wijchen gaat samen met netbeheerder Liander de mogelijke oorzaken en oplossingen voor het overbelaste elektriciteitsnetwerk onderzoeken. Op een zonnige dag raakt het elektriciteitsnetwerk regelmatig overbelast. Dat komt omdat zonnepanelen dan te veel duurzame energie opwekken. Hierdoor gaan omvormers uit.

Voordat de gemeente met Liander in gesprek gaat, wil zij weten in welke straten en buurten het probleem speelt. Als zonnepanelen op een zonnige dag uitgaan, kan dat doorgegeven worden via een formulier op de website van de gemeente.

Omvormers

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen veel stroom op. Meestal meer dan dat men nodig heeft om te gebruiken. De stroom die zelf niet wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Als er veel zonnepanelen in de buurt zijn, kan op zonnige dagen te veel worden teruggeleverd en kan het net overbelast raken. In dat geval schakelt de omvormer automatisch uit. Teruglevering is dan tijdelijk niet mogelijk.

Problemen

Volgens Liander kunnen problemen met terugleveren overigens ook door de installatie worden veroorzaakt en adviseert om dat door een erkend installateur te laten beoordelen.

Tips

Om het uitvallen van zonnepanelen deels tegen te gaan en de opgewekte stroom zelf te gebruiken heeft Liander enkele tips. Bijvoorbeeld:

  • Doe de was overdag: Zet juist overdag de wasmachine of vaatwasser aan, dan gebruiken ze de opgewekte stroom.
  • Opladen elektrische auto: Wie een elektrische auto heeft, kan deze thuis opladen op een moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken.
  • Gebruik van ‘slimme’ apparaten: Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze kan men szo programmeren dat ze actief zijn als de  zonnepanelen stroom opwekken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen