D66 wil aandacht voor rookvrije generatie

Foto: Pixabay

D66 wil weten wat het college van burgemeester en wethouders denkt en doet met betrekking tot de ‘Rookvrije Generatie’. “Wij vinden dat iedere volwassene zelf een keuze moet maken om te gaan roken. Echter vinden wij het ook belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien”, zegt fractievoorzitter Maikel Lukkezen van D66.

Aanleiding tot de vragen aan het college is de Wereld Niet-Rokendag op 31 mei. “Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen aan roken en enkele duizenden door het meeroken. Dat betekent dat er meer mensen overlijden aan de gevolgen van roken, dan aan drank, drugs, verkeer en misdaad bij elkaar”, zegt Lukkezen.

Omgevingsvisie

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds vanuit de samenwerking Gezondheidsfonden voor Rookvrij. “Als gemeente kunnen we een belangrijke bijdrage leveren door andere organisaties te stimuleren om aan de slag te gaan met de Rookvrije Generatie. In het bijzonder de locaties waar veel kinderen komen”, zegt Lukkezen. Omdat binnenkort de nieuwe omgevingsvisie wordt vastgesteld is het volgens D66 goed om nu alvast daarbij rekening te houden met een rookvrije generatie.

Rookverbod

De fractie wil daarom weten wat de doelstellingen en de ambitie zijn van de gemeente Wijchen zijn met betrekking tot een rookvrije generatie. Ook vraagt de partij zich af of hiermee al rekening wordt gehouden in de vast te stellen omgevingsvisie.

“Verder willen we weten of is onderzocht of overwogen of het mogelijk is een rookverbod op te nemen in de APV, de algemene plaatselijke verordening, naast het huidige verbod om te roken in bossen en natuurterreinen”, aldus Lukkezen.

Reacties

Cookieinstellingen