PvdA wil duurzaamheidsfonds voor de minima

Foto: Pixabay

Afschaffing van de hondenbelasting, een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Wijchen en een duurzaamheidsfonds voor de minima. Dat zijn enkele voorstellen die de PvdA Wijchen heeft voor de meevaller van bijna 3 miljoen die de gemeente over 2021 kan noteren.

De gemeente Wijchen houdt 2,8 miljoen euro over het jaar 2021 over. Er was uitgegaan van een verlies van 2 ton. Die meevaller komt door de opbrengst van grond, de rijksbijdrage en een meevaller bij de jeugdzorg. Het grootste deel van de het geld, namelijk 2 miljoen euro, gaat naar de algemene reserve en is bedoeld voor onverwachte tegenvallers. In het najaar, tijdens de begrotingsbesprekingen, komt de gemeenteraad met voorstellen hoe het geld geïnvesteerd kan worden.

Jongerenraad

De PvdA heeft dat nu al in beeld, zegt fractievoorzitter Titus Burgers. “Wat PvdA Wijchen betreft gaan we dit onder andere besteden aan het geschikt maken van de nog te ontwikkelen inwonerspas voor het bezoeken van culturele evenementen. Verder het afschaffen van de hondenbelasting, dat is goed voor het welzijn van inwoners en goed voor de gezondheid.”

De PvdA wil verder dat er opnieuw een jeugdraad en een jongerenraad in Wijchen komt, en een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Wijchen. “Bemensd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt Burgers.

Duurzaamheidsfonds

Tevens hebben de socialisten een idee voor een duurzaamheidsfonds voor minima. “Zodat ook minima zelf relatief simpele milieuvriendelijke verbeteringen in hun huurwoning aan kunnen brengen. Verder willen we dat de gemeente een bestand aanlegt waarin iedereen wordt opgenomen die recht heeft op ondersteuning. Natuurlijk met toestemming van de betreffende persoon. Te veel geld blijft op de plank liggen dat bestemd is voor inwoners met een kleine portemonnee.”

De komende weken gaat de PvdA Wijchen zich verdiepen in het verder uitwerken van deze plannen, vertelt Burgers. Bij de behandeling van de Perspectiefnota in de gemeenteraad op 7 juli komt de PvdA terug op de voorstellen.

 

Reacties

Cookieinstellingen