‘Rookmelders hang je op voor je eigen veiligheid’

Theo van Dodewaard, expert brandveiligheid
Foto: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Vanaf vrijdag 1 juli zijn rookmelders op iedere verdieping van een woning verplicht. “Het mag dan wel de wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders écht op voor eigen veiligheid en voor die van de ander”, zegt Theo van Dodewaard van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de huiseigenaren inmiddels al rookmelders heeft. Een deel van de huurwoningen van woningcorporaties nog niet, volgens het ANP.  In sommige gevallen doordat ze niet goed leverbaar waren omdat de fabrieken in China stillagen tijdens de coronacrisis; 200 corporaties hebben rookmelders besteld in Oekraïne maar de fabriek kon niet meer leveren vanwege de oorlog.

Meterkast

“Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Zelf woon ik veilig, maar ook bij mij kan brand in de meterkast ontstaan”, vertelt Theo van Dodewaard. Hij is expert op het gebied van brandveilig leven en is officier van dienst: tijdens grote (brand)incidenten heeft hij de leiding.

Je hebt het simpelweg vaak niet door; brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel

“Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn”, zegt Van Dodewaard. “Je blijft je verbazen over de oorzaken. Soms komt het door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”

Sommige rookmelders kunnen tegen het plafond geplakt worden. Foto: rookmelders,nl

Slapende neus

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. “Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.”

Plakken

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de huiseigenaren al rookmelders heeft. “Je denkt misschien: veel te moeilijk voor mij. Maar geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kun je zelfs plakken”, aldus Van Dodewaard.

Wie wil weten waar hij het beste rookmelders kan hangen, kan kijken op de site rookmelders.nl. Rookmelders zijn in de winkel of online te koop.

 

Reacties

Cookieinstellingen