Zomerevent voor slachtoffers van Q-koorts

Foto: Pixabay

Wijchenaren die Q-koorts hebben gehad of het vermoeden daarvan, zijn op zaterdag 16 juli welkom bij een zomerevent. De bijeenkomst is in Herpen, de plaats waar 15 jaar geleden de grootste Q-koortsepidemie ooit uitbrak.

Uiteindelijk werden 100.000 mensen besmet, werden er duizenden ziek en overleden minimaal 116 van hen.

Gevolgen

Caroline van Kessel, voorzitter Stichting Q-uestion: “Ongeveer 1500 van de getroffenen is nog steeds ziek en wordt niet meer beter. 80 procent kan niet of nauwelijks meer werken. De sociale en financiële gevolgen zijn groot. Elk jaar overlijden er nog er nog mensen vanwege de besmetting toen, die grotendeels voorkomen had kunnen worden als er tijdig de juiste maatregelen waren getroffen.”

Experts

Voor mensen met (vermoeden van) Q-koorts organiseert Stichting Q-uestion samen met ervaringsdeskundigen een laagdrempelige zomermiddag die wordt gepresenteerd door Theo Verbruggen. Experts vertellen onder leiding van Jaap Jongbloed over de ontwikkelingen. Tevens zijn er infostands en treden artiesten op onder wie Trijntje Oosterhuis en Douwe Bob.

Lotgenoten

“Ook kun je kennismaken of bijpraten met lotgenoten”, zegt organisator Peter van Sambeek. “Vooral aan mensen die herkennen wat je mankeert heb ik veel gehad. We stellen ons altijd positief op om er het beste van te maken, maar onderling snap je hoe moeilijk dat kan zijn en waar je tegenaan loopt.”

Belangstellenden kunnen zich via de website van de stichting inschrijven voor het event dat duurt van 13.30 tot 18.00 uur en zich aanmelden voor de Q-Detect-test van Innatoss. Er is gratis parkeergelegenheid plus vervoer per treintje van en naar het feestplein.

Reacties

Cookieinstellingen