Waterschap Rivierenland stelt beregeningsverbod in

Foto: Pixabay

Waterschap Rivierenland (waar Wijchen onder valt) heeft een verbod ingesteld tot het onttrekken van oppervlaktewater om te beregenen, dagelijks van 7.00 uur tot 19.00 uur. Het verbod geldt onder meer voor het peilgebied Citters; dat betekent dat een deel van de gemeente Wijchen hierdoor getroffen wordt..

Door de aanhoudende droogte is de waterstand van een aantal oppervlaktewaterlichamen onder druk komen te staan. De droogte heeft eveneens invloed op de waterkwaliteit en de grondwaterstand.

Schaarste

Het is droog en warm in het taakgebied van Waterschap Rivierenland. In verband met de komende hittegolf is de verwachting dat de vraag naar water toeneemt. Er dreigt schaarste aan water in het watersysteem waarvan Waterschap Rivierenland waterbeheerder is, aldus het waterschap.

Om verdere negatieve gevolgen van deze droogte tegen te gaan, dan wel tot een minimum te beperken, is voor bepaalde gebieden een verbod tot het onttrekken van oppervlaktewater voor beregening ingesteld.

Verdamping

Door niet meer midden op de dag te beregenen, gaat er minder water door verdamping verloren. Hiermee probeert het waterschap te voorkomen dat er watertekorten ontstaan in de kleinere vertakkingen van het watersysteem. Ook is het schap hierdoor beter in staat om de sloten en vaarten steeds weer zo goed mogelijk gevuld te krijgen.

Druppelbevloeiing van gewassen mag wel, omdat daarbij nauwelijks verdamping optreedt. Gebruik van water dat nodig is voor het welzijn van dieren, bijvoorbeeld voor het koelen van daken van stallen, is ook mogelijk.

Naleving

Het verbod geldt tot een nader te bepalen datum. Het waterschap ziet toe op de naleving van het beregeningsverbod.

Bron: Waterschap Rivierenland

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen