Wijchen verzuimt bevestiging te sturen op e-mails

Foto: Pixabay

Wie een e-mail stuurt naar de gemeente Wijchen krijgt geen verplichte ontvangstbevestiging. Daarnaast heeft Wijchen na 3 weken nog niet geantwoord op een e-mail. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon.

Pricon heeft bij het onderzoek alle gemeenten in Gelderland met e-mailafhandeling getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Bij het onderzoek is als uitgangspunt gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.

Verplicht

Landelijk gezien vergeten gemeenten in Gelderland het vaakst om hun inkomende vragen te beantwoorden met een verplichte ontvangstbevestiging, volgens het onderzoek. Maar liefst 52 procent van de gemeenten in Gelderland, 26 van de 50, stuurt geen ontvangstbevestiging, waaronder Wijchen. Maar ook Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Heumen en Nijmegen lappen hiermee de gedragslijn aan hun laars. Daarin staat: ‘Bij binnenkomst van een e-mail wordt per ommegaande een ontvangstbevestiging gestuurd, tenzij de betreffende e-mail direct wordt afgehandeld. De ontvangstbevestiging geeft aan binnen hoeveel dagen na ontvangst van de e-mail een eerste reactie kan worden verwacht.’

Contactformulier

In de provincie hebben 10 van de 50 gemeenten geen e-mailadres op de website. Met een percentage van 20 proces ligt dit net onder het landelijk gemiddelde van 25 procent. Bij 6 van de 10 gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier, ook voor het stellen van een eenvoudige vraag, verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Hierbij gaat het om de gemeenten Arnhem, Montferland, Nijmegen, Renkum, Rheden en Scherpenzeel. Met een percentage van 12 procent levert dit dus mogelijk barrières op op het gebied van privacy.

Reageren

In Gelderland wordt vaak niet tijdig gereageerd op een eenvoudige vraag per e-mail. 68 procent van de gemeenten reageert binnen 2 werkdagen, wat lager uitvalt dan het landelijk gemiddelde (71%). Het percentage van gemeenten die na 3  weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 12 procent net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 13 procent. Het betreft de gemeenten Aalten, Ermelo, Nunspeet, West Maas en Waal en Wijchen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen