‘Er komt veel bij kijken, ook al is het maar drie dagen’

Judith Steenbrink: 'De historische plekken in Batenburg komen heel mooi samen met de barokmuziek.'
Judith Steenbrink: 'De historische plekken in Batenburg komen heel mooi samen met de barokmuziek.'
Foto: Wouter Jansen

Wijchen heeft er een festival van formaat bij. Batenburg Baroque, dat 26, 27 en 28 augustus zijn eerste editie beleeft, kent artiesten van naam, trekt bezoekers uit binnen- en buitenland en de klassieke zender Radio 4 maakt opnamen. De vrouw achter het festival is Judith Steenbrink, violiste en sinds anderhalf jaar inwoner van Batenburg. In de aanloop naar het festival sprak wijchen.nieuws.nl met haar. Vandaag deel 1.

door Hans Bouwman

Als Judith Steenbrink achter in haar tuin een houten poort openmaakt sta je binnen een paar stappen voor de Oude Sint Victorkerk in Batenburg. Ze vertelt over de kerk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen, en de orthodoxe joden die er tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten: tijdens kerkdiensten op zolder, ’s nachts in het schooltje en overdag in de consistoriekamer. Het huidige gebouw dateert uit de vroege 17e eeuw en is de plek waar vrijdag 26 augustus Batenburg Baroque wordt geopend met Au Monde met Daniel Zapico uit Spanje op theorbe, een voorloper van de gitaar.

Barokmuziek

“De kerk staat in onze achtertuin”, zegt Steenbrink. “Je ziet in Batenburg al die mooie historische plekken. Dat komt heel mooi samen met de barokmuziek. In deze kerk moet je geen symfonieorkest neerzetten, dat past daar niet. Dat is veel te hard. Zelfs een vleugel klinkt al hard hier, maar de muziek waar ik zo van hou, past heel goed op deze plek.”

Judith Steenbrink (1977) is al lang druk met klassieke muziek. Samen met tweelingzus Tineke, die orgel en klavecimbel speelt, richtte ze het inmiddels gerenommeerde Holland Baroque (dat ook in Batenburg speelt) op, treedt op in binnen- en buitenland en won met het ensemble onder meer een Edison.

Batenburg

Oude St Victorkerk Batenburg
De Oude Sint Victorkerk in Batenburg. Foto: Wikipedia

Anderhalf jaar geleden verhuisde Judith Steenbrink (geboren in Nijmegen, getogen in Oeffelt) met haar gezin van Amsterdam naar Batenburg. Om nu in haar eigen woonplaats, samen met andere vrijwilligers, een dergelijk festival te organiseren, vindt ze wel bijzonder. “Ik ken heel veel mensen in deze wereld en ik ben zelf ook op heel veel plekken geweest en dan vind ik het heel erg bijzonder om hen nu hier naartoe te halen en de musici deze plek te laten zien. Maar ik vind het ook belangrijk dat de mensen hier in de omgeving de muziek kunnen horen die ik zo goed vind.”

Eerste keer

Het is voor haar voor het eerst dat ze een festival organiseert. “Ja, dit is de eerste keer. Zo’n week voor het festival realiseer ik me dat nu heel erg. Het is geen Down The Rabbit Hole, maar er komt best heel veel bij kijken, ook al is het maar 3 dagen. Ja, hoe begin je? Ik moest eerst kijken naar de data. Dat moest in overleg, want in de kerk zit ook een kunstatelier. Daarna begon ik wel snel te denken: welke muziek past hier nou, wie zou ik hier willen hebben? Het moest allemaal op heel korte termijn, want we zijn pas in mei begonnen. En er was natuurlijk geen budget. Ik moest ook nog subsidie aanvragen, er moest een programmering zijn. Ik ben als de wiedeweerga naar mensen gaan bellen: wie was er vrij en welke muziek past hier?”

Facebook

Het is voor Judith Steenbrink een aparte ervaring om een festival als organisator nu eens van de andere kant mee te maken. “Als muzikant kom je ergens en dan ga je weer weg. Ik vind het nu wel heel erg leuk om een festival hier thuis te kunnen doen. En ook te horen hoe de mensen het vonden. Dat hoor je normaal nooit, want als je gespeeld hebt, staat de bus al klaar en moet je snel vertrekken. Op Facebook krijg je daarna vaak allemaal vriendschapsverzoeken en sturen mensen allerlei berichten. Maar dan ben jij alweer In het volgende land.”

Nieuwe Victor

Het festival speelt zich af op 2 plekken: de Oude Sint Victor en de H. Victorkerk (de Grote- of Nieuwe Victor). Deze kerk werd enkele jaren geleden door de RK Kerk verkocht. Het is de bedoeling dat er een appartementencomplex van wordt gemaakt. Eigenaar Karts Beens steunt het festival door de kerk nog één keer open te stellen. “Misschien is de kerk volgend jaar ook nog wel open”, zegt Steenbrink hoopvol. “Ik wil het festival ook naar andere plekken uitbreiden.”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen