Behoefteonderzoek thuiswonende mensen met dementie

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Om mensen met dementie te helpen zo lang mogelijk prettig en veilig thuis te kunnen blijven wonen en mee te kunnen blijven doen in de maatschappij, onderzoekt de gemeente Wijchen de komende tijd hoe het aanbod nog beter kan aansluiten bij de behoeften van mensen met dementie en van hun mantelzorgers.

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Om goed inzicht te krijgen in de wensen en ervaringen van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers voert onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van de gemeenten Wijchen en Druten van 26 september tot en met 16 oktober een onderzoek uit.

Subsidie

De gemeenten Druten en Wijchen hebben in totaal 50.000 euro subsidie ontvangen van ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Met deze subsidie gaan de beide gemeenten onderzoek doen naar zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie. Ook wordt gevraagd naar de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers. Naast de beide gemeenten hebben 19 andere gemeenten of samenwerkingsverbanden in Nederland deze subsidie ontvangen. Zij werken samen in een landelijk kennisnetwerk.

Dementievriendelijke samenleving

Wethouder Bea Schouten is blij met de subsidie en het onderzoek dat hiermee uitgevoerd kan worden. “Dit onderzoek draagt bij aan onze ambitie om een maatschappij te ontwikkelen waarin iedereen mee kan doen. In een dementievriendelijke samenleving kunnen mensen met dementie op een prettige wijze en met kwaliteit van leven zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Mantelzorgers worden zodanig ondersteund dat zij de zorg voor hun naaste op een goede manier vol kunnen houden.”

Vragenlijst

Via het Alzheimercafé, Welzijnsorganisatie MeerVoormekaar, zorgtrajectbegeleiders Dementie, wijkverpleegkundigen en diverse aanbieders wordt een vragenlijst verspreid, zowel op papier als digitaal (de digitale enquête kan ook aangevraagd worden door een e-mail te sturen naar [email protected]). In december maakt de gemeente Wijchen op basis van de resultaten van het onderzoek een plan van aanpak bekend met als doel om het aanbod beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de thuiswonende mensen met dementie.

Meer informatie

Wie meer wil weten over dementie of alzheimer kan terecht bij de lokale belangenbehartiger van Alzheimer Nederland. Dat is voor de gemeente Wijchen Jo Robeerst, e-mail [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen