Omwonenden geïnformeerd over nieuwe opvanglocatie

Een voorlopig ontwerp van het appartementecomplex gezien vanaf de Hogeweg
Een voorlopig ontwerp van het appartementecomplex gezien vanaf de Hogeweg
Foto: Gemeente Wijchen

Omwonenden van de nieuwe flexwoningen aan de Oude Klapstraat – die in eerste instantie zijn bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen – zijn afgelopen woensdagavond geïnformeerd over de plannen. Volgens de gemeente staan de omwonenden achter de opvang van vluchtelingen op deze locatie en willen zij graag meedenken over de groeninrichting en de verkeerssituatie.

Om de omwonenden een goed beeld te geven van het nieuwe tijdelijke gebouw met appartementen zijn er tekeningen van een voorlopig ontwerp getoond.

Opvanglocatie

Gemeente Wijchen gaat tijdelijke woonruimte creëren voor Oekraïense vluchtelingen op het grasveld tussen De Schakel en de parkeerplaats aan de Oude Klapstraat in Wijchen. Dit als alternatief voor de huidige opvanglocatie in het oude gemeentekantoor. Dat wordt volgend voorjaar gesloopt.

Snel handelen

Het appartemententcomplex, gezien vanuit de Pius XII-straat. Bron: Gemeente Wijchen

Burgemeester Marijke van Beek legt uit waarom het besluit voor deze tijdelijke flex-woningen zo snel genomen moest worden: “Normaal gesproken gaan we graag met omwonenden in gesprek over initiatieven in hun buurt. In dit geval was het nodig om snel te handelen. Landelijk is afgesproken dat alle regio’s snel meer, tijdelijke, woonruimte voor vluchtelingen moeten realiseren.

“We moeten, willen én kunnen in Wijchen iets betekenen om Nederland uit de crisis te helpen. De gemeenteraad heeft daarom vorige week besloten dat het gebouw er komt. We vinden het erg belangrijk om omwonenden goed te informeren, dat blijven we ook doen. En we betrekken hen bij de precieze invulling. Hierover zijn inmiddels afspraken gemaakt met omwonenden.”

Starters

Afhankelijk van de situatie in Oekraïne, komt de locatie aan de Oude Klapstraat na 2 jaar beschikbaar voor starters op de woningmarkt en jongeren. Het gebouw blijft in eerste instantie 5 jaar staan, dit kan verlengd worden met nog eens 5 jaar. Ondertussen worden er plannen ontwikkeld voor de definitieve invulling van de westflank van het centrum, waar deze locatie deel van uitmaakt.

Perspectief

Wethouder Geert Gerrits geeft aan blij te zijn dat hij met dit plan van de nood een deugd kan maken: “Door de financiële bijdrage van de Rijksoverheid, kunnen we niet alleen Oekraïense vluchtelingen een veilig onderdak blijven bieden, maar ook perspectief geven aan onze starters en jongeren.”

Hij benadrukt dat de gemeente Wijchen naast dit plan, blijft inzetten op extra locaties voor sociale woningbouw. Hierbij wordt ook gedacht aan tijdelijke en flexibele woonvormen.

Het voorlopig ontwerp van het complex, gezien vanuit vogelvlucht, met rechts de Hogeweg. Bron: Gemeente Wijchen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen