Wijchen wil groeien, maar dorpse karakter behouden

Foto: Gemeente Wijchen

Wijchen wil de komende jaren groeien naar een gemeente met ongeveer 45.000 tot 50.000 inwoners. Het wil daarnaast een dorpse gemeente met stadse allure blijven. Wijchen moet in 2035 een prettige leef- en werkomgeving bieden met een goede balans tussen groei, welvaart en welbevinden.

Dat zijn enkele opmerkingen die staan in de conceptversie van het Strategisch Kompas waarin de gemeente de visie uiteenzet voor 2035 en de koers daartoe bepaalt. In de afgelopen maanden konden inwoners, ondernemers en organisaties hun wensen en ideeën delen met de gemeente. Op basis daarvan is een koers bepaald die is uitgewerkt in de toekomstvisie van Wijchen.

Voldoende woningen

In het Strategisch Kompas Wijchen2035 ‘De kracht van Wijchen’ staan onder meer de 6 doelen die de gemeente zich stelt voor de komende jaren: voldoende woningen, aantrekkelijke wijken en kernen, iedereen aan het werk, sterke en sociale samenleving, energieneutraal en fossielvrij, en een krachtige samenwerking.

Groener

De gemeente telde op 31 januari van dit jaar 41.319 inwoners (bron: CBS). De komende 10 à 15 jaar wil de gemeente niet verder groeien dan 50.000 inwoners om de vergrijzing tegen te gaan en om jongeren een plek te geven. Daarnaast om voorzieningen in stand te houden en om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Wijchen moet volgens de toekomstvisie blijven bruisen en is in 2035 Wijchen nog groener, zet in op duurzame innovatieve ontwikkelingen, en kiest daarbij voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Burgemeester Van Beek. Foto: Gemeente Wijchen

We moeten goed kijken naar thema’s die nu én in de toekomst belangrijk zijn en proberen die aan elkaar te verbinden

Vooruitkijken

Burgemeester Marijke van Beek: “Helaas kunnen we niet in een glazen bol kijken. We moeten daarom goed kijken naar alle thema’s die nu én in de toekomst belangrijk zijn en proberen die aan elkaar te verbinden. Dat is een hele uitdaging. Het Strategisch kompas vraagt dat we echt loskomen van wat er nu speelt en dat we verder vooruitkijken.”

Ontwikkelingen

Daarbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingen zoals de verwachting dat er in de toekomst minder auto’s op de weg zijn, omdat we vaker gaan fietsen of auto’s vaker gaan delen met anderen. “Door goed op deze verwachting in te spelen, kunnen we juist de omgeving, de straten in de wijk, veel groener maken zodat het nog prettiger wordt om te leven en te bewegen. Ook dat is een uitgesproken wens van onze inwoners, ondernemers en partners”, aldus Van Beek.

In oktober neemt de gemeenteraad van Wijchen een besluit over de toekomstvisie.

Zie ook:
Meer over Wijchen2035

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen