UPDATE Renske Helmer-Englebert nieuwe burgemeester

Renske Helmer-Englebert
Renske Helmer-Englebert
Foto: SP Nijmegen

Renske Helmer-Englebert wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Wijchen. De 52-jarige in Oosterbeek geboren Helmer-Englebert is donderdagavond voorgedragen als opvolger van Marijke van Beek die sinds april 2020 tijdelijk burgemeester is. De gemeenteraad van Wijchen bevestigde de keuze van de vertrouwenscommissie uit de 27 kandidaten die hadden gesolliciteerd.

Van de 27 kandidaten trokken zich 2 op persoonlijke redenen terug. Er werd met 7 personen gesproken en met 3 werd een tweede gesprek gehouden. De vertrouwenscommissie heeft vanavond in een besloten raadsvergadering, die voorafging aan de openbare, 2 namen voorgelegd aan de leden van de gemeenteraad: een eerste en tweede keus. Alleen de eerste keus is bekendgemaakt

Benaderbaar

De gemeenteraad is ervan overtuigd dat Renske Helmer de beste burgemeester voor Wijchen is. De raad ziet haar als een prettige, warme persoon. Iemand die de politiek dichter bij de inwoners kan brengen, en de inwoners dichter bij de politiek. Vanwege haar bestuurlijke ervaring en bekendheid met de regio, kan ze ook in de regio de Wijchense belangen goed behartigen. Inwoners hebben voor de zoektocht naar een nieuwe burgemeester belangrijke aandachtspunten meegegeven aan de gemeenteraad. Renske Helmer bezit de eigenschappen waar inwoners waarde aan hechten, volgens de raad. Ook legt zij de accenten op die zaken die inwoners belangrijk vinden. Zoals zichtbaarheid en benaderbaar zijn. Maar ook aan eigenschappen als betrouwbaar, integer, verbindend, betrokken en meelevend. 

Koninklijk Besluit

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt gestuurd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die de als eerste aanbevolen kandidaat laat screenen. Dat betekent dat er onderzoek wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister draagt de kandidaat voor benoeming voor bij de koning en volgt hierbij in beginsel de voordracht van de gemeenteraad.

De Kroon benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit die daarmee de opvolger wordt van Marijke van Beek (69); zij is sinds 2020 tijdelijk burgemeester als opvolger van Hans Verheijen die na 8 jaar vertrok naar Sittard-Geleen. Als Helmer door de Kroon wordt benoemd, wordt zij op 18 november geïnstalleerd als de achttiende burgemeester van Wijchen.

Bron: Wikipedia 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen