Begroting Wijchen biedt ruimte om te investeren

Foto: Pixabay

De gemeente Wijchen is en blijft de komende jaren financieel gezond. Ook blijft er voldoende ruimte om te investeren in de lokale samenleving. Dat blijkt uit de Begroting 2023-2026 die het college van burgemeester en wethouders deze week vaststelde.

In deze nieuwe begroting heeft het college het bestaande beleid geactualiseerd. Daarnaast zijn ambities uit het nieuwe coalitieakkoord ‘Samen verschil maken’ toegevoegd. Het college presenteert een ruim sluitende begroting tot aan 2026. Vanaf dat jaar is het onzeker hoeveel geld de gemeente van de Rijksoverheid krijgt. Er wordt namelijk gewerkt aan een nieuwe manier waarop het geld onder gemeenten wordt verdeeld.

Voorzieningen

Wethouder Geert Gerrits: “Als wethouder financiën ben ik trots op deze begroting. We staan er als Wijchen nog steeds goed voor, ondanks de onzekere tijden waarin we momenteel leven. Ons uitgangspunt blijft: het op peil houden van de voorzieningen en blijven bouwen aan de toekomst van Wijchen. Hierbij gaan we verstandig om met maatschappelijk geld. De lastendruk voor de inwoner verandert nauwelijks. In vergelijking met de regio blijven we een van de goedkopere gemeenten om in te wonen.”

In vergelijking met de regio blijven we een van de goedkopere gemeenten 

Wethouder Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Met deze begroting houdt gemeente Wijchen ruimte om te investeren in de samenleving, zoals de al eerder ingezette initiatieven Hart van Zuid en Wijchen-West. Het college reserveert ook geld voor duurzaamheid op het gebied van klimaatadaptatie en verduurzaming van het vastgoed (’t Mozaïek). Daarnaast zet het college in op professionalisering en preventie in de zorg en maatregelen in het kader van mobiliteit.

Energiecompensatie

Door de stijgende prijzen, hebben inwoners, organisaties en verenigingen te maken met financieel onzekere tijden. Daarom reserveert het college geld voor het geval dat landelijke regelingen voor energiecompensatie niet voldoende blijken te zijn.

Verhoging zorgtoeslag

Ook wil het college de zorgtoeslag voor inwoners met een laag inkomen verhogen. Wethouder Gerrits: “Deze financiële onzekerheid geldt ook voor de gemeentelijke projecten. We reserveren daarom geld voor mogelijke tegenvallers. Zo kunnen we verder blijven werken aan de toekomst van Wijchen.”

Op donderdag 10 november vergadert de gemeenteraad over de begroting.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen