Kernachtig Wijchen: hinderen bomen zonnepanelen?

Foto: Google Maps

Houdt de gemeente rekening met zonnepanelen als het gaat om bomen in de openbare ruimte? Dat vraagt Kernachtig Wijchen zich af. De fractie wil weten of bij de inrichting van Wijchen-West en Huurlingsedam rekening wordt gehouden met bewoners die mogelijk zonnepanelen op hun dak willen laten leggen.

“Mede door de hoge energietarieven zijn veel Wijchenaren aan het onderzoeken op welke wijze ze de energiekosten naar beneden kunnen brengen”, zegt raadslid Martijn Verharen. “Meestal is de eerste stap die men gaat nemen het verminderen van het verbruik. Ze treffen maatregelen zoals beter isoleren van de woning, korter douchen of de verwarming een graadje lager zetten.”

Gemeentelijke boom

Er zijn volgens Verharen ook veel inwoners die overgaan tot het aanschaffen van zonnepanelen. “Helaas loopt een aantal inwoners tegen het probleem aan dat er in de directe omgeving van hun huis een grote gemeentelijke boom staat waardoor het zonlicht grotendeels wordt tegengehouden. Als er dan geen goed alternatief is, heeft het voor deze inwoners weinig nut om zonnepanelen op hun huis te leggen.” Hierdoor wordt volgens Kernachtig Wijchen hen de mogelijkheid ontnomen om hun energiekosten te verlagen en op deze manier bij te kunnen dragen aan een beter milieu.

Raadslid Martijn Verharen (Kernachtig Wijchen). Foto: Gemeente Wijchen

Soort bomen

Verharen denkt hierbij onder meer aan de diverse nieuwbouwplannen zoals Wijchen-West en Huurlingsedam fase 3. “Vaak hebben we het dan over energieneutrale woningen en zijn zonnepanelen een belangrijk onderdeel. Het is dus belangrijk dat met de keuze van het soort bomen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de maximale hoogte van deze bomen en de kruin.”

Huidige beleid

Kernachtig Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders weten wat het huidige beleid is als het gaat om zonnepanelen bij particulieren en bomen in de openbare ruimte. “Past dit beleid nog gezien de huidige energieproblematiek en duurzaamheidopgaven?”, vraagt Verharen zich af. Ook wil hij weten in hoeverre hiermee rekening is gehouden bij de grote nieuwbouwplannen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen