PvdA: Wat zijn gevolgen aanvliegroute boven gebied?

Foto: uit 'Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening'/Ministerie van Defensie

Inwoners van Zuidwest-Gelderland krijgen de komende jaren meer vliegverkeer boven hun hoofd. Minster Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil boven de provincies Gelderland en Utrecht een vierde naderingspunt voor passagiers- en vrachttoestellen realiseren. PvdA Wijchen heeft over de plannen vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Wijchen.

De drie huidige aanvliegroutes worden uitgebreid met een vierde (rechtsonder) die boven Gelderland en Utrecht loopt. Bron: Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening

Vliegverkeer nadert Schiphol vanuit 3 richtingen: vanaf de Noordzee voor de kust van Noord-Holland, vanaf Rotterdam en vanaf Lelystad. Daar komt, als het aan minister Harbers ligt, in het kader van het Programma Luchtruimherziening over 2 jaar een vierde naderingspunt bij: in het zuidoosten van de provincie Utrecht of het zuidwesten van de provincie Gelderland.

Geluidsoverlast

“Inwoners van Gelderland gaan flink meer geluidoverlast ervaren van overkomende vliegtuigen”, zegt Titus Burgers, fractievoorzitter van de PvdA Wijchen. “Volgens de voorlopige route komen de vliegtuigen op 2,1 km hoogte over Wijchen/Nijmegen. Gemiddeld gaan er 120 vluchten per dag overkomen die de nodige geluidsoverlast en milieuvervuiling gaan realiseren. 120 vluchten per dag betekent dat er ongeveer elke 8 minuten een vliegtuig overvliegt, de nachturen zijn hierbij niet meegerekend. Dit roept de nodige vragen op.”

Huizenprijzen

De PvdA wil weten of de gemeente Wijchen op de hoogte is van deze plannen en op welke manier Wijchen hierover kan meepraten. “Welke consequenties gaat dit hebben voor de gezondheid van inwoners, de huizenprijzen en het toerisme”, vraagt Burgers zich af. Ook wil hij weten wat voor consequenties dit gaat hebben voor de natuur.

Inwoners

Ook vraagt de PvdA welke stappen de gemeente Wijchen gaat zetten om te voorkomen dat een nieuwe lage aanvliegroute boven de Groene Metropool-regio komt te liggen en op welke manier de Wijchense inwoners worden betrokken bij deze plannen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen