D66 bang dat bouw stagneert door stikstofuitspraak

Foto: Pixabay

D66 Wijchen vreest dat de uitspraak van de Raad van State over de vrijstelling van depositie van stikstof, ook gevolgen heeft voor de woningbouwopgave in gemeente Wijchen.

Sinds 1 juli 2021 was het niet langer nodig om de neerslag van stikstof van tijdelijke activiteiten bij een bouwproces te berekenen. Die tijdelijke activiteiten betreffen de bouw, sloop en aanleg. De uitspraak van 2 november houdt in dat deze vrijstelling niet meer mag worden toegepast.

Wijchense bouwplannen

“Hoewel Wijchen geen Natura 2000-gebieden binnen de gemeentegrenzen heeft, is het wel van belang om te kijken wat de effecten van de Wijchense bouwplannen zijn op deze gebieden”, zegt Maikel Lukkezen, fractievoorzitter van D66 Wijchen.

Maikel Lukkezen van D66. Foto: D66 Wijchen

Overleg

De fractie wil van het college van burgemeester en wethouders weten of er met de huidige stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden al kritische waarden zijn overschreden. “Heeft het college overleg met regiogemeenten, de provincie Gelderland en het Rijk over de stikstofproblematiek en de gevolgen hiervan voor de kwetsbare natuur, maar ook voor de woningbouwopgave?”, vraagt Lukkezen zich af.

Maximumsnelheid

Ook wil hij weten of het verlagen van de maximumsnelheid op provinciale of rijkswegen van invloed kunnen zijn op de stikstofdepositie. Daarnaast vraagt D66 aan het college of compensatie  van het teveel aan stikstof, door het aanleggen van nieuwe natuur mogelijk is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen