Wijchen werkt met vijf gemeenten aan rioleringsbeleid

Foto:

De gemeente Wijchen werkt samen met Druten, Beuningen, Heumen, Nijmegen en West Maas en Waal op het gebied van water en riolering. Hiervoor is het gezamenlijke beleidsplan ‘Water en Riolering’ opgesteld.

Samenwerken tussen gemeenten heeft veel voordelen. Voor een groot gebied gaat hetzelfde beleid gelden; dit zorgt voor uniformiteit, maar ook duidelijkheid. De gemeenten delen hun kennis en werken nauw samen in onderzoek, beleid en uitvoering. Zo worden ook kosten bespaard.

Waterbewust

Het gezamenlijke beleidsplan zet het beleid uit het Gemeentelijk Rioleringsplan 2018-2022 voort. Het nieuwe beleidsplan heeft tot doel de volksgezondheid en het milieu te beschermen (tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten). Dat betekent voorkomen van verontreiniging van bodem, grond- en oppervlaktewater; en het voorkomen van letsel en schade door wateroverlast.

Klimaatverandering

De grootste invloed van het plan is de omgang met klimaatverandering. Het is onmogelijk om het water van de grote buien die in de toekomst vaker gaan vallen, af te voeren via het riool. Daarom wordt de komende jaren meer regenwater van het vuilwaterriool afgehaald en opgevangen in wadi’s of infiltratiesystemen. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat grote buien schade veroorzaken. Elke gemeente werkt in dit plan aan maatregelen, maar het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, bedrijven en inwoners.

Rioolheffing

In het gezamenlijke deel van het beleidsplan staan de doelen voor het afval-, hemel-, oppervlakte- en grondwater. Daarnaast zijn er uitgangspunten voor de wettelijke zorgplichten en hoe er wordt samengewerkt. In het gemeentespecifieke deel staat welke voorzieningen gemeente Wijchen in beheer heeft (zoals rioolbuizen, rioolgemalen, wadi’s), welke maatregelen nodig zijn (zoals rioolvervangingen) en wat de hoogte van rioolheffing wordt.

De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten (met uitzondering van Nijmegen) stellen dit plan vast. In Wijchen is dat op 20 oktober gebeurd. Het plan gaat per 1 januari 2023 in en is 5 jaar geldig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen