Wijchenaar hoort 2 jaar cel eisen voor poging doodslag

Foto: Openbaar Ministerie

Tegen een 36-jarige man uit Wijchen  is 2 jaar celstraf geëist wegens poging tot doodslag. Hij botste volgens de officier van justitie tijdens een vluchtpoging op de A50 met een snelheid van 110 kilometer per uur opzettelijk achter op een politieauto.

Dat gebeurde op 8 mei 2021 op de A50 bij Schaijk; de Wijchenaar had samen met 2 anderen biervaten gestolen bij AB InBev in Eersel en geladen in een eerder gestolen Volkswagen Transporter waarop gestolen kentekenplaten zaten. De Wijchenaar bestuurde de bestelbus die door de politie werd achtervolgd en  waarbij snelheden van 150 kilometer per uur werden gehaald.

Hoge snelheid

De Wijchenaar was tijdens de dollemansrit onder invloed van verdovende middelen en medicijnen en beschikte niet meer over een rijbewijs. Hij negeerde stopsignalen van de politie en volgens de politieagenten ramde de Wijchenaar bewust de politiewagen toen die hem gepasseerd was en afremde om de man tot stoppen te dwingen. De Wijchenaar ontkent dit. Tijdens de rechtszaak in Den Bosch bood hij zijn excuses aan en vertelde dat het niet de bedoeling was de politieauto te rammen, zo is te lezen in de Gelderlander.

Drugsgebruik

De verdachte werd na zijn arrestatie in mei vorig jaar vrijgelaten met strenge voorwaarden zoals een meldingsplicht bij de reclassering, een ambulante behandeling en meewerken aan urinetests op drugsgebruik. Omdat hij zich hier niet aan hield, werd hij begin maart van dit jaar na stevig drugsgebruik weer opgepakt.

Onderzoek

Hij vroeg in april om een nieuwe kans en haalde zijn zieke vader aan en mogelijk verlies van de beschermde woning. Het Openbaar Ministerie achtte de kans op herhaling te groot om het voorarrest op te heffen; de rechtbank gaf de Wijchenaar echter een nieuwe kans, mits hij zich dit keer zou houden aan de voorwaarden en meewerkte aan een psychologisch onderzoek.

De uitspraak is over anderhalve week.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen