Gemiddeld 8 minuten wachten bij bellen huisartsenpost

Foto: Interswitch

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Daarmee ligt het gemiddelde net onder het Nederlands gemiddelde van 9 minuten. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch.

Inwoners van de gemeente Wijchen moeten ’s avonds en in het weekend gebruikmaken van Huisartsen-spoedpost Nijmegen bij het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. Dat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 17.00 uur tot 08.00 uur (de volgende ochtend); in het weekend en op officiële feestdagen dag en nacht (24 uur).

Wachttijd

In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op 2 verschillende zaterdagavonden (in september en oktober) gebeld. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.

Bron: Interswitch

Met name bij huisartsenpost Onze Huisartsen (voor de gemeenten Arnhem, Rheden en Zevenaar) blijkt de gemiddelde wachttijd met 44 minuten erg hoog.

Provinciale verschillen

Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 19 minuten. Ook in de provincies Friesland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde wachttijd flink boven het Nederlandse gemiddelde van 9 minuten. Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Drenthe slechts 3 minuten, in Zeeland 1 minuut en in Groningen is er zelfs helemaal geen wachttijd.

Barrières bij bellen

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel huisartsenposten door middel van een welkomstboodschap of keuzemenu barrières creëren om aan de lijn te blijven. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat de patiënt mogelijk zelf de kosten voor het gesprek en de eventuele afspraak zal moeten betalen, of door de beller te verplichten om een burgerservicenummer (BSN) in te voeren.

Bij de huisartsenpost in Nijmegen moet bellers het BSN bij de hand houden, alsmede de namen van eventuele medicijnen.

Resultaten

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen