Grote controleactie fietsverlichting bij Maaswaal College

Foto: Politie.nl

Bij het Maaswaal College aan de Oosterweg in Wijchen vindt woensdag 21 december een grote fietsverlichtingscontrole plaats. Dit is een onderdeel van de ANWB-campagne ‘Zet je licht aan’.

Deze controle wordt uitgevoerd door een aantal politieagenten en boa’s. Verder wordt medewerking verleend door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de ANWB. De controle begint om 7.30 uur en eindigt als iedere fiets is gecontroleerd; dat is rond 9.00 uur.

Verkeersslachtoffers

Opzet van de actie is, zo zegt Piet van den Dikkenberg, consul verkeer van de ANWB en coördinator van de actie, “het aantal mensen dat zonder licht rijdt te verminderen en als gevolg daarvan het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen”. Uit cijfers blijkt dat 1 op de 5 fietsers in het donker een ongeluk krijgt, vaak door het ontbreken van een goed werkend fietslicht. Sinds 2003 voeren wel steeds meer fietsers voor en/of achterlicht. De zichtbaarheid van fietsers neemt toe, omdat veel nieuwe fietsen met automatische verlichting zijn uitgerust.

Percentage fietsers dat voor- en achterlicht voert (2003-2022)
 Bron: RWS, Lichtvoering fietsers 2021/2022, bewerking BOVAG

Geheim

Er is niet voor gekozen om de actie volgende week bij het Maaswaal College geheim te houden. “Sterker nog, door de actie aan te kondigen bestaat er een kans dat een aantal mensen vóór de controle hun fietsverlichting in orde maakt”, aldus Van den Dikkenberg.

Boetes

Fietsverlichting moet aan staan als het schemerig of donker is en bij slecht zicht. Wie geen verlichting aan heeft of als verlichting en reflectie niet aan de eisen voldoen, loopt kans een boete te krijgen. Een lege accu leeg of de lampjes vergeten, zijn geen rechtsgeldige redenen om zonder verlichting te fietsen en kunnen daarom net zo goed een boete opleveren.

De boete voor geen of ondeugdelijke verlichting bedraagt 60 euro. Voor geen of ondeugdelijke reflectoren is de boete 40 euro.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen