Wijchen onderzoekt lidmaatschap M50

Foto: M50

De gemeente Wijchen wordt wellicht lid van de M50, een netwerk van middelgrote gemeenten in Nederland. Het college van burgemeester en wethouders heeft ‘een positieve grondhouding ten aanzien van de M50 en staat open om een toekomstig lidmaatschap te overwegen’.

Dat antwoord het college op vragen van Kernachtig Wijchen. Voor zover is na te gaan hebben eerdere colleges nooit het lidmaatschap van de M50 overwogen.

Centrumfunctie

De M50, voorheen Platform Middelgrote Gemeenten (PMG), is een netwerk van middelgrote gemeenten die vaak een centrumfunctie in de regio vervullen, stedelijke problematiek kennen en een vergelijkbare schaal hebben (30.000-80.000 inwoners). De organisatie komt op voor de belangen van middelgrote gemeenten. De doelstellingen zijn nader uitgewerkt in onze Strategische Agenda M50 2019-2022.

Actuele thema’s

Die agenda bestaat uit vier pijlers: bestuur; economie & fysieke leefomgeving; samenleving; en financiën. Binnen deze pijlers zijn meerdere actuele thema’s bepaald zoals ‘democratie dichtbij’, arbeidsmigranten, duurzaamheid, mobiliteit, passende financiële verhoudingen en slim samenwerken in de zorg. Deze thema’s herkent het college in de Wijchense uitdagingen en hebben raakvlakken met de speerpunten in het Strategisch Kompas en Coalitieakkoord 2022-2026.

Lidmaatschap

Het lidmaatschap kost jaarlijks 5000 euro vanaf het tweede jaar; het eerste jaar is kosteloos. Het college is bereid de meerwaarde van een toekomstig lidmaatschap en de inzet aan ambtelijke capaciteit van de M50 te onderzoeken, zo luidt het antwoord op de vraag van Kernachtig Wijchen of het college openstaat voor een toekomstig lidmaatschap van de M50.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen