Maximale huurprijs sociale huurwoningen naar 808,06 euro

Foto: Google Maps

Met ingang van deze maand is de maximale huur van sociale huurwoningen verhoogd naar 808,06 euro. Dit is een stijging van 44,59 euro ten opzichte van het maximale huurbedrag in 2022.

Deze verhoging is een gevolg van het huurbeleid van de overheid, waarbij de maximale huurprijzen elk jaar worden aangepast aan de inflatie en de woonlasten van huurders. Huren boven het genoemde bedrag betreffen een vrijesectorwoning.

Huurwoningen

Gemeente Wijchen heeft ruim 18.200 huurwoningen. Wijchen heeft een relatief grote koopsector: 7 op de 10 woningen is een koopwoning. Ruim een kwart, circa 25 procent, is sociale huurwoningen (in bezit van een woningcorporatie). De meest huurwoningen staan in de wijk Huissteden.

Deze grafiek toont de top 10-buurten met het hoogste percentage woningen per kenmerk in de gemeente Wijchen. De gegevens gelden voor 2022. Bron: allecijfers.nl

Richtlijn

De maximale huurprijzen zijn echter slechts een richtlijn en huurders betalen in veel gevallen een lager huurbedrag. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de grootte van de woning, de leeftijd van het huis en de specifieke wensen van de huurder.

Vanaf 1 juli mag een verhuurder de huur verhogen met:
  • maximaal 3,1procent als de (kale) huur 300 euro of hoger per maand is (dit is gelijk aan de gemiddelde loonontwikkeling);
  • maximaal 25 euro als de (kale) huur lager is dan 300 euro er maand. De huurverhoging is van toepassing op zelfstandige huurwoningen, zoals een eengezinswoning, appartement, studio of bungalow. Ook voor een kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats geldt vanaf 1 juli een maximale verhoging van 3,1procent.

Daarnaast geldt er een maximale huursomstijging van 2,6 procent. Dat betekent dat de gemiddelde huurprijs van (zelfstandige) woningen die worden verhuurd door woningcorporaties in een kalenderjaar niet meer mogen stijgen dan 2,6 procent.

Regelingen

Er zijn ook allerlei regelingen beschikbaar om huurders te helpen bij het betalen van de huur. Zo is er bijvoorbeeld de huurtoeslag, waarbij huurders met een laag inkomen een deel van de huur kunnen terugkrijgen van de overheid. Ook zijn er regelingen voor huurders die bijvoorbeeld mindervalide zijn of een groot gezin hebben.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen