Openluchtmuseum krijgt zes Wijchense PéGé-woningen

De zes woningen in Homberg die als voorbeeld dienen voor de doorzonwoningen in het Openluchtmuseum
De zes woningen in Homberg die als voorbeeld dienen voor de doorzonwoningen in het Openluchtmuseum
Foto: Google Maps

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is vorig jaar begonnen met de bouw van 6 doorzonwoningen. Als uitgangspunt zijn het bestek en de bouwtekeningen van de zogenaamde PéGé-woningen uit 1971 uit de straat Homberg 1702-1708 in Wijchen gebruikt.

De afkorting PéGé staat voor Peter Guelen, de Wijchense architect en aannemer. Zijn 5 zoons – alleen Teun Guelen (97) is nog in leven – hadden een bouwbedrijf en kwamen indertijd op het idee voor ‘bouwpakketwoningen’. Dat betekende niet meer een woning steen voor steen opbouwen, maar uit elementen (prefab) die op locatie in elkaar werden gezet. Het was een antwoord op de naoorlogse woningnood. Er zijn in de jaren 60 en 70 vele duizenden van dergelijke doorzonwoningen (voor en achter veel glas) in Nederland gebouwd.

Authentiek gevoel

Een van de woningen die in het Openluchtmuseum komen is toegankelijk voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionele verzorgers. “Deze woning staat vol met herkenbare spullen en bevat geluiden, smaken en geuren die bezoekers een zo authentiek mogelijk gevoel van het verleden geven”, zegt Jo-Ann van den Berg, projectleider Doorzonwoningen: Bouw op de site van het Openluchtmuseum.

Door zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke inrichting en bouw te blijven voelen bezoekers zich prettig en beleven ze herinneringen op een actieve manier. De deuren worden wel verbreed en er wordt moderne isolatie gebruikt.

Het definitieve ontwerp voor het Openluchtmuseum uit 2021. Bron: Nederlands Openluchtmuseum

Oplevering

Ook worden de voor- en achtertuinen aangelegd en komen er schuurtjes die in de tuinen staan. Daarnaast wordt ook de omgeving zo getrouw mogelijk aangelegd, met een trottoir, groenstrook, verharde weg en plantsoen.

De oplevering is gepland voor 31 mei 2023. Daarna gaat de projectgroep die de presentaties in het museum verzorgt de woningen inrichten. Het streven is de 6 zes woningen in april 2024 te openen voor publiek.

Talis

In Wijchen staan nu nog ruim 400 zogenaamde PéGé-woningen van Talis woningcorporatie, verdeeld over 3 wijken: Homberg, Heilige Stoel en Kraaijenberg. De eerste PéGé-woningen zijn gebouwd in 1956 aan de Passeweg.

In 2017 en 2018 heeft Talis de PéGé-woningen in Wijchen grondig opgeknapt om ze toekomstbestendig te maken. Que energie was de kwaliteit van de gevel bij deze bouwsystemen een zwak punt.

Energielabel

Een grootschalige renovatie heeft voor toekomstbestendige woningen gezorgd. Zo zijn alle daken vervangen, gevels energiezuiniger gemaakt, sanitair vernieuwd, riolering vervangen,asbest gesaneerd en vloeren geïsoleerd. Van energielabel E zijn de woningen gegaan naar een gemiddeld label A.

Bronnen:

Hier een video van Talis woningcorporatie over de renovatiewerkzaamheden.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen