Actiegroep Wij schrikken ons Lam: ‘Zeer opmerkelijk dat wethouder niets wist van monddoodclausule’

Wethouder Gerrits (rechts). Links wethouder Derks
Wethouder Gerrits (rechts). Links wethouder Derks
Foto: still uit videoregistratie commissievergadering van 19 januari

Actiegroep ‘Wij schrikken ons Lam’ vindt het ‘zeer opmerkelijk’ dat wethouder Geert Gerrits pas in november hoorde dat er een monddoodclausule was voor mensen die een woning kochten in Lambrasse.

De clausule in het koopcontract hield in dat de eerste bewoners van Lambrasse geen bezwaar mochten maken tegen bouwplannen op het perceel naast hun wijk.

Uit: koopakte eerste bewoner Lambrasse uit 2007

D66

In de commissievergadering van donderdag 19 januari, waar het Bestemmingsplan Lambrasse werd besproken, vertelde wethouder Gerrits op een vraag van raadslid Maikel Lukkezen van D66, dat hij pas in november 2022 hoorde van de clausule in de koopcontracten nadat hem daarover toen een vraag was gesteld. “Ik had er nog nooit van gehoord”, vertelde Gerrits.

Betrokken

Ook zei Gerrits dat het college en de gemeente Wijchen “op geen enkele manier partij is in deze afspraak tussen koper en verkoper’”. Volgens de actiegroep staat echter in het koopcontract van de eerste bewoners van Lambrasse: … de gemeente Wijchen en Belin Projectontwikkeling B.V. hierna tezamen te noemen ‘verkoper’.

Actiegroep ‘Wij schrikken ons Lam’ bestaat uit bewoners van Lambrasse, Kraaijenberg, Randweg, Groenestraat en Blauwe Hof. De groep heeft zorgen en bedenkingen bij de voorgenomen bestemmingsplanwijziging Lambrasse en de procedure zoals die tot dusver is verlopen. “Uit de koopovereenkomst blijkt dat gemeente Wijchen wel betrokken is bij dit project én wel op de hoogte is geweest van de monddoodclausule die op pagina 14 wordt beschreven”, zegt een woordvoerder van de actiegroep.

De ‘monddoodclaussule’ uit de koopakte van de eerste bewoner van Lambrasse (1) en de vermelding dat de koper bekend is met de commerciële functie van het terrein (2)

Monddoodclausule

In de koopovereenkomst van de eerste bewoner staat ook: De comparant sub 2 handelend als gemeld namens koper verklaart koper, noch zijn gezinsleden, bezwaren zullen indienen tegen het plan Lambrasse in het kader van welke procedure dan ook. Koper verklaart van het voorgaande vroegtijdig in kennis te zijn gesteld en dat hij/zijn en zijn/haar huisgenoten afstand doen van het recht bezwaar te maken tegen de nog af te ronden procedures krachtens de wet op de Ruimtelikke Ordening en noch de te verstrekken kapvergunning en de bouwvergunning nog op enige ander wijze de uitvoering van deze plannen in de weg te zullen staan.

Opmerkelijk

“Feitelijk heb je dan afstand gedaan van al je wettelijke rechten waar iedere burger normaal gesproken recht op heeft”, aldus een reactie van de actiegroep op de passage. “Privaatrechtelijk schijnt het te kunnen, maar als de overheid hierbij betrokken is, is het te gek voor woorden. De overheid heeft niet de taak om burgers wettelijke bevoegdheden te ontnemen. In de functie als wethouder is het zéér opmerkelijk dat Gerrits aangeeft hiervan niet op de hoogte te zijn.”

Op donderdag 2 februari beslist de gemeenteraad over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen