Schade door vuurwerk bij jaarwisseling gehalveerd

Foto: Pixabay

De schade in de gemeente Wijchen rondom de jaarwisseling is circa 8500 euro. Daarmee  heeft de daling die zich vorig jaar aankondigde, zich doorgezet. “Het is eigenlijk niet te verklaren waardoor dat komt”, zegt wethouder Twan van Bronkhorst.

Vorig jaar daalden de kosten als gevolg van vuurwerkschade en vernielingen rond de jaarwisseling en dat werd toen toegeschreven aan het vuurwerkverbod dat destijds van kracht was. Hoewel dat dit jaar niet het geval was heeft de dalende trend zich voortgezet.  “Deze trend stemt tot tevredenheid”, zegt Van Bronkhorst.

Financiële schade

 

Het aantal vernielde gemeentelijke objecten is afgenomen van 57 naar 25 stuks. “De financiële schade is met 8500 euro meer dan gehalveerd. Dit neemt natuurlijk niet weg dat iedere vernieling er een te veel is. We doen evenals vorig jaar aangifte van de schades. De schade viel mee, maar we zijn nog niet tevreden.”

Binnenbakken

Omdat er rond de jaarwisseling een verhoogde kans op vernielingen en ongeregeldheden is, heeft de gemeente voorzorgsmaatregelen genomen. Van de ruim 565 afvalbakken zijn enkele dagen voor de jaarwisseling op de meest ‘gevoelige’ plekken – meestal locaties zonder sociale controle – circa 100 binnenbakken verwijderd. De rest is merendeels voorzien van een afsluitklep. In Wijchen-Zuid is op een aantal plaatsen meubilair verwijderd. Ook zijn in opdracht van de gemeente de diverse kledingcontainers verwijderd of afgesloten.

Incidenten

In 2015 is de gemeente gestart met het registeren van de vernielingen. Dit jaar zijn 6 verkeersborden, 5 afvalbakken en een speeltoestel vernield. Aan openbare gebouwen is geen schade veroorzaakt. Bij Bureau Toezicht zijn 32 incidenten geregistreerd. Vorig jaar waren dat er 83. Het betreft vrijwel uitsluitend meldingen over overlast door zwaar vuurwerk. Vorig jaar was de kasteeltuin een hotspot, dit jaar steekt de wijk Huurlingsedam erboven uit met 5 meldingen. De overige meldingen zijn verspreid over Wijchen. Wat opvalt is er vanuit de kernen geen meldingen zijn geregistreerd.

Bron: gemeente Wijchen
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reacties

Cookieinstellingen