Toename van aantal gestolen voertuigen in Wijchen

Foto: Pixabay

In de gemeente Wijchen zijn vorig jaar meer voertuigen gestolen dat het jaar ervoor. Er werd in 2022 36 keer aangifte gedaan na diefstal van een voertuig. In 2021 gebeurde dit 22 keer. Een derde van de gestolen voertuigen werd teruggevonden. Dat blijkt uit cijfers van het LIV, het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit.

Tegelijkertijd werd in 2022 11 keer een voertuig teruggevonden (31 procent van alle gestolen voertuigen).

Bromfietsen

Als de cijfers worden uitgesplitst, dan blijkt dat vorig jaar in de gemeente 14 keer aangifte werd gedaan na diefstal van een brom- of snorfiets. Dat is ruim een verdubbeling van het aantal gestolen brom- en snorfietsen in 2021: dat was toen 6 keer. Tegelijkertijd werd vorig jaar 6 keer een brom- of snorfiets teruggevonden. Er werd vorig jaar geen enkele keer een motor gestolen; het jaar ervoor was dit eenmaal.

Personenauto’s

Er werd in 2022 14 keer aangifte gedaan van diefstal van een personenauto. In 2021 was dit 10 keer. Vier auto’s werden teruggevonden. In 2022 telde het LIV  landelijk bijna 6000 autodiefstallen, zo’n 11 procent meer dan een jaar eerder. In iets minder dan de helft van de gevallen is de auto weer teruggevonden. Dieven hadden het vooral veel vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota’s werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto’s van het Japanse merk. Volgens het LIV zijn auto’s van 3, 4 of 5 jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto’s van 20 jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen.

Bron: LIV
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen