Gemeente bekijkt uitbreiding parkeerplaatsen in Noord

Door een tekort aan parkeerplaatsen staan auto's soms op de stoep.
Door een tekort aan parkeerplaatsen staan auto's soms op de stoep.
Foto: Google Maps

Het college van burgemeester en wethouders wil samen met Leefbaarheidsgroep Noord kijken of er mogelijkheden zijn om het aantal parkeerplaatsen rond de vogelbuurt in Wijchen uit te breiden. Het gaat om de Merelstraat, Vinkstraat en Fazantstraat. Hierbij zal (verkeers)veiligheid, vergroening en klimaatadaptatie in meegenomen worden.

Dat antwoordt het college op vragen van de VVD. In de genoemde straten staatn auto’s staan op de stoep, kriskras in de wijk; er is een groot tekort aan parkeerplaatsen waardoor er onveilige situaties ontstaan voor bewoners, maar ook voor hun auto’s, volgens VVD-raadslid Martijn Derks.

Kwartslag draaien

De VVD stelde onder meer voor om de parkeerplaatsen een kwart slag te draaien zodat er meerdere auto’s geparkeerd kunnen worden. Volgens het college is uitbreiding van de parkeercapaciteit meer dan alleen verharding aanbrengen. Zo zal een kwartslag draaien van de parkeerplaatsen ten koste gaan van groen, volgens B en W. Dit heeft dan weer nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld hittestress, klimaatadaptatie en een prettige groene leefomgeving.

Draagvlak

Bewoners die parkeeroverlast ervaren kunnen nu ook al een verzoek indienen voor extra parkeerplaatsen, zegt het college. Met deze werkwijze heeft de straat het er gezamenlijk over gehad, en is er draagvlak, is de redenatie.

Vergroening

De VVD wilde bij een onderzoek ook dat er gekeken wordt of er meer vergroening in de wijk kan worden toegepast. Volgens het college gaat dit moeilijk samen met uitbreiding van parkeerplaatsen. “Het uitbreiden of een kwartslag draaien van parkeerplaatsen zal namelijk ten koste gaan van het aanwezige groen en dat heeft weer consequenties voor het vraagstuk klimaatadaptatie”, antwoordt het college.

Wateroverlast

Groen is belangrijk in het kader van klimaatadaptatie. Door de verandering van het klimaat hebben we meer te maken met lange periodes van droogte, maar ook met enorme hoosbuien. Bij verharding in plaats van groen, zoals parkeerplaatsen, kan het water moeilijk weg en ontstaat wateroverlast.

Bij een eventuele uitbreiding van parkeerplaatsen, zullen de aspecten groen en water dan ook zeker meegenomen worden, aldus het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen