In 2024  start bouw eerste woningen in Wijchen-West

Foto: nieuwbouw-wijchenwest.nl

In 2024 wordt gestart net de bouw van de eerste woningen in Wijchen-West. In de nieuwe woonwijk komen 1300 woningen en in het noordelijk deel van de nieuwe wijk een basisschool. Ruim de helft van de woningen krijgt een verkoopprijs lager dan de gemiddelde woningprijs. Bijzonder is dat In 5 deelgebieden toekomstige bewoners als opdrachtgever een eigen buurtje kunnen bouwen.

In Wijchen-West komen nieuwe woningen voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. Ongeveer een derde van de woningen in Wijchen-West bestaat uit appartementen.

2024

Dit heeft gemeente Wijchen afgesproken met de marktpartijen waarmee zij samen de nieuwbouwwijk ontwikkelt. Deze en andere afspraken over de verdere uitwerking van de plannen zijn vandaag, woensdag 15 februari, ondertekend door wethouder Geert Gerrits en de vertegenwoordigers van de marktpartijen.

“Ik ben blij met de duidelijke afspraken die we gemaakt hebben. Deze vormen een stevige basis om de plannen concreet te maken. Onze pijlen zijn erop gericht om in 2024 te starten met de bouw van de eerste woningen”, aldus wethouder Gerrits.

Vijf CPO’s

Bijzonder is dat in vijf deelgebieden ongeveer 100 woningen in een CPO-constructie kunnen worden gebouwd. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Hierbij zijn niet de projectontwikkelaars, maar de toekomstige bewoners samen opdrachtgever voor hun eigen deelproject.

CPO is een mooie manier om snel onderlinge betrokkenheid te creëren en verbinding met de wijk

(v.l.n.r.) Stefan van Duijnhoven (Van de Klok), Geert Gerrits (wethouder gemeente Wijchen), Michiel Dankers (N.V. Niba Beheer) en Piet Jansen (Jansen Bouwontwikkeling) ondertekenen de overeenkomst op hoofdlijnen voor de nieuwbouwplannen in Wijchen-West. Foto: gemeente Wijchen

Wethouder Gerrits: “In de gemeente Wijchen hebben we inmiddels veel ervaring opgedaan met CPO’s. Het is een mooie manier om al snel onderlinge betrokkenheid te creëren en verbinding met de nieuwe wijk. De eerste buurtbarbecue is bij wijze van spreken al georganiseerd voordat er een schop in de grond gaat! Voor mensen die binnen Wijchen-West een eigen buurtje willen realiseren, wordt het wat gemakkelijker, omdat het lastige voorwerk rondom bestemmingsplan en stedenbouwkundig plan dan al afgerond is.”

Thema’s

Er worden vijf thema’s gekozen waarbinnen ongeveer 20 woningen worden gerealiseerd. “Een thema kan bijvoorbeeld zijn jongeren, senioren of duurzaamheid. Hoe deze thema’s en de verdere organisatie hiervan eruit komen te zien, is nog niet bekend. De gemeente werkt dit nu uit en komt daarna met concrete informatie”, aldus Gerrits.

Mix aan woningtypen

De nieuwe woonwijk bestaat uit twee wijken. In het noordelijke deel boven het spoor (De Groene Geest) komen de meeste woningen en de basisschool. In het zuidelijk deel (De Vormers) komen iets minder woningen, omdat de Vormerse plas veel ruimte inneemt. De verdeling van woningtypen is over beide deelgebieden zo goed als gelijk. Dat betekent dat verdeeld over het plan een evenredig aantal koop- en huurwoningen komen. Ook de verdeling tussen grondgebonden woningen en appartementen is vergelijkbaar.

We vinden het belangrijk dat er genoeg betaalbare woningen komen

Wethouder Gerrits: “De mix van verschillende woningtypen en prijsklassen vinden wij heel belangrijk. Dat zal, ook op de langere termijn, bijdragen aan een prettige en leefbare wijk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er genoeg betaalbare woningen komen. 55 procent van de woningen valt in de betaalbare sector, dat wil zeggen met een prijs lager dan de gemiddelde woningprijs. Hieronder vallen naast sociale huurwoningen, huurwoningen voor mensen met een middeninkomen en een deel van de koopwoningen.”

Momenteel wordt gewerkt aan het stedenbouwkundig plan voor Wijchen-West. Dat vormt de basis voor het bestemmingsplan.

Afbeelding: CB5
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Dossier: Wijchen-West

Reacties

Cookieinstellingen