Kernachtig wil proef met pakketpunten in nieuwe wijk

Foto: MyPup

Een proef in Utrecht heeft Kernachtig Wijchen op gedachten gebracht om iets dergelijks ook in Wijchen-West te gaan doen. De fractie wil een proef met een pakketpunt in de nieuwe wijk.  Bij een dergelijk punt kunnen inwoners van de wijk een pakket laten afleveren om die dan zelf op te halen. Hierdoor hoeven er minder bestelbusjes door de wijk te rijden.

In de nieuwe wijk Wijchen-West worden 1300 woningen gebouwd voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. Dit jaar wordt het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt en de plannen steeds concreter ingevuld. “Tegelijkertijd zijn er technologische innovaties op allerlei terreinen aan de orde van de dag. Ook op het gebied van logistiek, bijvoorbeeld bij het bezorgen en ophalen van pakketpost”, zegt Joost Kersten, raadslid voor Kernachtig Wijchen.

Raadslid Joosten Kersten van Kernachtig Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

Koeriersdiensten

Kersten noemt als voorbeeld de gemeente Utrecht waar dit jaar is begonnen met een pilot om minder bestelbusjes door de Utrechtse straten te laten rijden. Het bedrijf MyPup heeft 2 onbemande pakketpunten in de stad geopend. De pakketjes van de verschillende koeriersdiensten worden afgeleverd bij zogenoemde hubs langs de rand van Utrecht.

De pakketten worden vervolgens met bakfietsen of elektrische voertuigen naar de pakketpunten in de wijk gebracht waar mensen gratis 24 uur per dag hun bestelling kunnen afhalen in kluisjes. Ook kunnen de spullen die teruggestuurd worden door de consumenten afgeleverd worden bij de punten van MyPup.

Luchtkwaliteit

Tijdens deze pilot in Utrecht worden de luchtkwaliteit en de leefbaarheid onderzocht door de gemeente. Volgens MyPup wordt bij deze werkwijze 9 van de 10 koeriersritten bespaard en is er minder CO2-uitstoot en meer veiligheid op straat. “Omdat de wijk Wijchen-West op dit moment in ontwikkeling is en mogelijk goed te combineren is met de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van logistiek, hebben wij vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders”, zegt Kersten.

De fractie wil weten hoe het college aankijkt tegen de Utrechtse pakketpunt-pilot en of het college mogelijkheden ziet om een dergelijk pakketpunt in de ontwikkeling en implementatie van Wijchen-West mee te nemen.


FEITEN EN CIJFERS Pakketbezorgers
  • De 6 grootste pakketvervoerders van ons land zijn PostNL, DHL, DPD, GLS, UPS en TNT/FedEx.
  • Er werden in 2021 ruim 654 miljoen pakketten in Nederland verstuurd, een kwart meer dan een jaar eerder.
  • De omzet in de markt voor pakketten die bedrijven naar consumenten sturen is in 2021 met bijna 40 procent toegenomen tot 1,85 miljard euro.
  • Gemiddeld rijden er dagelijks tot circa 60 bezorgvoertuigen door een buurt of wijk.

Bron: ACM, MyPup

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen