Buitengebied wordt verfraaid met inheemse beplanting

Foto: Pixabay

Inwoners van het buitengebied in de gemeente Wijchen die meedoen aan het beplantingsproject ​‘Wijchen in het Groen’, krijgen binnenkort in Bergharen de planten uitgereikt. Dit project van Stichting Landschapsbeheer Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Wijchen en de provincie Gelderland.

Het doel van het project is om de percelen in het buitengebied te verfraaien met beplanting die er oorspronkelijk voorkomt, zoals een houtsingel, vogelbosje of hoogstamfruitbomen.

Buitengebied

Door aanplant van streekeigen soorten en ecologisch beheer wordt het buitengebied aantrekkelijker voor verschillende diersoorten, zoals de steenuil, de kneu, de egel en allerlei insecten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het erf en het omliggende landschap meerwaarde.

Hoogstamboomgaard

Jonge steenuil. Foto: Pixabay

In november vorig jaar hield de Stichting Landschapsbeheer Gelderland een informatieavond voor belangstellenden die graag een hoogstamboomgaard, een fraaie haag of singel of een vogelbosje in de hoek van zijn erf wil.

Tijdens die bijeenkomst heeft Landschapsbeheer Gelderland uitleg gegeven over het bijzondere landschap rond Wijchen en de planten en dieren die daarbij horen.

Beplantingsplan

Deelnemers aan het beplantingsproject worden ondersteund bij aanplant op hun erf. Belangstellenden konden zich aanmelden voor een erfadvies over de beplantingswensen. Dit is verder uitgewerkt in een beplantingsplan voor het eigen erf. Het benodigde beplantingsmateriaal is daarna gezamenlijk besteld. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidiemogelijkheden zorgt ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft.

‘Uitdeeldag’

Het beplantingsmateriaal​ wordt op de ‘uitdeeldag’ op vrijdag 10 maart in Bergharen uitgereikt aan de deelnemers van het project. De eerste bomen worden uitgereikt door de wethouder.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen