Damherten moeten verdwijnen uit hertenkampen 

Foto: Pixabay

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten dat damherten niet meer in hertenkampen gehouden mogen worden. Het college van Wijchen vindt dit jammer en ook onbegrijpelijk. Daarom heeft wethouder Twan van Bronkhorst een brief aan minister Adema gestuurd met een verzoek om dit besluit terug te draaien.

Van Bronkhorst heeft de brief geschreven samen met collega-wethouder Gérard de Wildt van Druten.

Verbaasd

De minister heeft het besluit genomen om vanaf 1 januari 2024 damherten niet meer te plaatsen op de Positieflijst van huis- en hobbydieren. De gemeenten Wijchen is erg verbaasd over dit besluit. Het besluit leidt ertoe dat de hertenparken zoals ze nu zijn gaan verdwijnen. In een brief aan de minister geeft Van Bronkhorst argumenten waarom de minister zijn besluit zou moeten heroverwegen.

Wethouder Twan van Bronkhorst. Foto: gemeente Wijchen

Ruime omheining

Uit onderzoek zou blijken dat damherten niet gedijen achter een hek. Dit is volgens Van Bronkhorst begrijpelijk als het gaat om damherten die in het wild geboren zijn. De damherten in Wijchen zijn echter in het hertenpark geboren. Zij zijn gewend om samen en met de andere dieren binnen de ruime omheining van het hertenpark te leven. “Het is voor ons niet duidelijk waarom damherten wel in een dierentuin en niet in een hertenpark gehouden mogen worden”, reageert Van Bronkhorst.

Kamelen

“En ook niet waarom bijvoorbeeld alpaca’s, waterbuffels en kamelen wel toegestaan zijn. Deze exotische dieren passen volgens mij veel minder goed in gevangenschap en in ons klimaat dan het damhert, dat al eeuwenlang in Nederland in parken gehouden wordt.”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen