Gemeente alert op nazorg na opvang Jeugdzorg

Foto: Pixabay

Er zijn in de gemeente Wijchen geen gevallen bekend van jongeren van 18 jaar die vanuit de Jeugdzorg dakloos worden. Dan antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die het raadslid Annemarie Driessen van Kernachtig Wijchen onlangs stelde.

Begin deze maand werd in de Week van Het Vergeten Kind aandacht gevraagd voor het probleem dat kwetsbare jongeren als ze 18 jaar worden, weg moeten uit hun vertrouwde omgeving. Het gevaar bestaat dat zij dan dakloos worden.

Dakloos

Kernachtig Wijchen wilde weten wat wordt gedaan om te voorkomen dat Wijchense jongeren die in een instelling voor Jeugdzorg zitten dakloos worden zodra ze 18 jaar worden en of er gevallen bekend zijn van jongeren die daardoor dakloos zijn geworden. Volgens B en W zijn er in Wijchen  geen gevallen bekend.

Zorgaanbieder

Als de jeugdige 17 jaar en 6 maanden is, vraagt de gemeente de zorgaanbieder om samen met de jongere met een plan te komen hoe de zorg eruit moet zien na het achttiende levensjaar. Dit kan zijn een vervolgbehandeling elders met verblijf, een verlenging van de jeugdwetindicatie, een zelfstandig kamerbewoning of terug naar het gezin van herkomst.

Indien een jeugdige dreigend dakloos wordt, gaat de gemeente samen met de zorgaanbieder en de jeugdige op zoek naar een passende woonplek. Ter overbrugging kan ook gezocht worden naar een plek in het sociale netwerk van de jeugdige. Verder zoekt het sociaal wijkteam met de jeugdige en de aanbieder naar maatwerkoplossingen, volgens het college.

Begeleiding

De aanpak van de gemeente is er op gericht om tijdig met de jeugdige en zorgaanbieders in gesprek te komen. Er zijn aanbieders van zorg waar het mogelijk is om te wonen met begeleiding, als overgang naar volledig zelfstandig wonen. Tevens wordt gekeken of de woningcorporatie voldoende huisvesting voor jongeren beschikbaar heeft. Dit is volgens het college wel een aandachtspunt.

Molenhuis

Daarnaast zijn er volgens het college voor jeugdigen mogelijkheden tot sociale huur in het Molenhuis in Wijchen en zijn er appartementen beschikbaar in het St. Jozef-gebouw aan de Pius XII-straat in Wijchen, waar jeugdigen met begeleiding verblijven. Deze appartementen worden beheerd door De HuischMeesters. Deze zorgaanbieder is eveneens een aanbieder van sociale huurwoningen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen