Wijchen pakt schadelijke invasieve exoten gericht aan

Reuzenberenklauw
Reuzenberenklauw
Foto: Pixabay

Wijchen gaat Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw gericht bestrijden. Daartoe wordt een Beheerplan Invasieve Exoten Wijchen opgesteld. Het doel is om voor de gemeente, inwoners en lokale organisaties duidelijk te krijgen welke en waar invasieve soorten voorkomen, hoe dit te voorkomen of te bestrijden en welke kosten dit met zich meebrengt.

Een exoot is een plant, dier, of een ander organisme, dat van nature niet in Nederland voorkomt. Deze exoten komen door menselijk handelen in ons land terecht. Het gaat hierbij niet om soorten die elders in Europa inheems zijn en door klimaatsverandering oprukken naar Nederland. Een klein deel van de exoten voelt zich prima thuis in zijn nieuwe omgeving. Deze soorten kunnen zich vestigen in onze natuur en zich snel vermeerderen. Dit zijn de zogenaamde invasieve exoten.

Schadelijk voor natuur

Invasieve exoten kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat inheemse planten en dieren gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen. Sommige invasieve exoten kunnen daarnaast gezondheidsproblemen bij mensen of economische schade veroorzaken. Schade ontstaat onder andere doordat invasieve exoten:

  • zo snel groeien dat inheemse soorten onvoldoende licht, (nest-)ruimte of voedsel overhouden;
  • inheemse dieren of planten opeten;
  • een nieuwe ziekte overbrengen op inheemse dieren of planten;
  • paren met inheemse soorten waardoor (kenmerken van) inheemse soorten verdwijnen.
Verspreiding van de Japanse duizendknoop in Nederland. Bron: Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF)

Japanse duizendknoop

In Wijchen komen diverse invasieve exoten voor zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Voor de bestrijding worden de landelijke protocollen gevolgd. In het lokale beleid wordt nu ook verwezen naar deze landelijke protocollen. Het landelijke beleid en het lokale beleid wil de gemeente nu vormgeven in een eigen beheerplan.

Locaties

Invasieve soorten die al in Wijchen zijn gezien zijn:

  • Japanse duizendknoop – 12 locaties
  • reuzenberenklauw – meer dan 5 locaties
  • watercrassula – 5 locaties
  • parelvederkruid – 1 locatie
  • ambrosia – 3 locaties

Met het beheerplan wil de gemeente inzichtelijk krijgen hoe maatregelen uit te voeren voor de gebieden als het Wijchens Meer waar veelvuldig watercrassula en parelvederkruid voorkomen en het boscomplex bij Alverna waar vooral de Japanse duizendknoop welig tiert.

Japanse duizendknoop. Foto: Pixabay

Subsidie

De gemeente krijgt 10.000 euro subsidie van de provincie Gelderland. Een onderzoeksbureau gaat nu in opdracht van de gemeente het Beheerplan Invasieve Exoten opstellen. Bij gebiedsgerichte bestrijding van bijvoorbeeld het Wijchens Meer of boscomplex Alverna kan vervolgens bij de provincie weer subsidie worden aangevraagd.

Het beheerplan zal naar verwachting in september 2023 klaar zijn.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen