Groene kliko in zomerperiode niet wekelijks geleegd

Foto: Dar

De wekelijkse zomerinzameling van gft gaat dit jaar niet door. Dat betekent dat ook in die periode Dar groente-, fruit- en tuinafval (groene kliko) zoals gebruikelijk 1 keer in de 2 weken ophaalt.

Zoals in alle sectoren is het momenteel voor Dar en onderaannemers moeilijk om aan personeel te komen. Dit heeft nog niet geleid tot het schrappen van inzamelroutes voor huisvuil. Nu is echter wel duidelijk dat er dit jaar in de vakantiemaanden onvoldoende chauffeurs en beladers zijn voor de wekelijkse zomerinzameling van gft in de maanden juli en augustus.

Alternatieven

In Wijchen duurt de zomerinzameling normaliter van juni tot en met augustus. “In november zijn we al gewaarschuwd door Dar dat de wekelijkse inzameling van gft in de zomervakantie moeilijk wordt”, zegt wethouder Twan van Bronkhorst. Hij vertelt dat de gemeente navraag heeft gedaan bij Dar over mogelijke alternatieven. Dar droeg hierbij de optie aan om ook zomerinzameling in mei uit te voeren. Mei is echter niet een dusdanige warme maand dat zomerinzameling gewenst is.

Wethouder Twan van Bronkhorst. Foto: gemeente Wijchen

Beoogde effect

Met het vervallen van de maanden juli en augustus resteert enkel de maand juni nog voor wekelijkse inzameling. Zomerinzameling is volgens Van Bronkhorst het meest gewenst in de warmste maanden, historisch gezien zijn dit juli en augustus. Het beoogde effect van zomerinzameling, verhoogde service, wordt echter niet gehaald met enkel inzameling in juni, aldus Van Bronkhorst.

Lastige boodschap

Van Bronkhorst: “Daarnaast is het een zeer lastige boodschap om te communiceren dat er enkel zomerinzameling in juni zou plaatsvinden en niet in de warmste maanden. De verwachting is dat dit ondanks extra communicatie-inspanningen verwarring zal ontstaan.” Het is daarom volgens de gemeente effectiever om de zomerinzameling geheel te laten vervallen.

Minder afvalstoffenheffing

De routes die in de zomer niet worden gereden, worden verrekend in de eindafrekening. “Dat betekent voor de inwoners dat zij ook minder afvalstoffenheffing hoeven te betalen. Dat wordt volgend jaar verrekend”, aldus wethouder Van Bronkhorst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen