Wijchen en Druten pakken huisvesting vluchtelingen op

Foto: Pixabay

De gemeenten Wijchen en Druten hebben besloten om samen op te trekken als het gaat om de huisvesting van asielzoekers. Zo hopen zij te kunnen zorgen voor een goede opvang en evenwichtige verdeling van de verschillende doelgroepen.

De huisvesting van asielzoekers staat landelijk onder druk. De regering is bezig met een nieuw stelsel voor asielopvang waarin elke gemeente wettelijk een bijdrage moet gaan leveren in de huisvesting van asielzoekers.

Spreidingswet

De landelijke Spreidingswet moet zorgen voor meer rust, stabiliteit en een eerlijkere verdeling in de asielopvang. Elke gemeente moet straks een wettelijk bepaald aantal vluchtelingen huisvesten. Daarbij gaat het om:

  • asielzoekerscentra (azc’s);
  • tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers;
  • kleinschalige huisvesting van alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (zonder ouders);
  • extra woningen voor statushouders (mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog steeds plekken in azc’s bezet houden).

Nood is hoog

De colleges van Wijchen en Druten zien de huisvesting van vluchtelingen als een gezamenlijke opgave. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld van Druten: “De nood is erg hoog en we willen onze verantwoordelijkheid nemen. Asielzoekers moeten onder humane omstandigheden in ons land kunnen opgevangen worden. Buiten slapen zoals afgelopen zomer in Ter Apel moeten we echt voorkomen.”

Wij willen zelf de regie houden en locaties proactief aanbieden

Renske Helmer-Englebert

De komende weken besluiten de beide colleges met de gemeenteraden over een goede verdeling van taken en geschikte locaties. Beide gemeenten voelen de verantwoordelijkheid om hier snel mee aan de slag te gaan.

Renske Helmer-Englebert, burgemeester gemeente Wijchen: “Wij willen zelf de regie houden en locaties proactief aanbieden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Zo kunnen we zelf bepalen welke locaties wij het meest geschikt vinden.”

Oekraïense vluchtelingen

Nadat het gezamenlijk besluit is genomen over de verdeling van taken en locaties, informeren de gemeenten eerst de omwonenden en andere belanghebbenden hierover. De afspraken die beide gemeenten maken, staan los van de opvang van Oekraïense vluchtelingen die al in beide gemeenten bestaat. Deze vallen landelijk niet onder de Spreidingswet.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reacties

Cookieinstellingen