Gemeente plant jubileumboom Gelderse afdeling VNG

Wethouder Van Bronkhorst (l) plant de VNG-jubileumboom bij de Ringlaan in Wijchen.
Wethouder Van Bronkhorst (l) plant de VNG-jubileumboom bij de Ringlaan in Wijchen.
Foto: gemeente Wijchen

Afdeling Gelderland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bestaat 100 jaar. Ter gelegenheid van het jubileum geeft de afdeling aan alle gemeenten in de provincie een boom. Wijchen plantte afgelopen donderdag de jubileumboom.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werd in 1912 opgericht. De gemeenten zijn vanaf dat moment hun krachten gaan bundelen in de belangenbehartiging naar de nationale overheid en gezamenlijk diensten gaan aanbieden aan de gemeenten.

Honderd jaar

In de loop der jaren werden in Nederland provinciale afdelingen opgericht, zoals de afdeling Gelderland, een van de in totaal 12 provinciale afdelingen. Zij is een voortzetting van de ‘Afdeeling Gelderland van de Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten’. De afdeling werd opgericht op 13 februari 1923 en bestaat dus 100 jaar. Leden van de vereniging, die in Beneden-Leeuwen zetelt, zijn gemeenten in provincie Gelderland, die lid zijn van de landelijke VNG.

Ringlaan

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan geeft de afdeling aan alle gemeenten in de provincie een boom. In Wijchen werd afgelopen donderdag door wethouder Twan van Bronkhorst de jubileumboom geplant op het veld tussen wijkcentrum OZO en de Ringlaan in Wijchen.

Bijenboom

“We mochten zelf een boom kiezen”, zegt Van Bronkhorst. “We hebben de bijenboom gekozen. De Tetradium daniellii heet niet voor niets bijenboom: de bloemen leveren heel veel nectar en de boom wordt dan ook heel vaak bezocht door bijen. Goed voor de biodiversiteit dus”, aldus de wethouder.

Zitbank

De boom is een herinnering met een betekenis die past bij de uitdaging om meer groen in de woonomgeving te creëren. Een groene leefomgeving is niet alleen mooi, het heeft ook een gunstig effect op welzijn, zo is uit onderzoek gebleken. Bovendien is vergroening een klimaatadaptieve methode om hittestress te voorkomen en te zorgen voor een betere waterafvoer bij extreme buien. Er komt ook een zitbank om de jubileumboom.


Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de VNG in 2012 werd indertijd een boek uitgegeven: Tussen traditie en moderniteit. Het is hier te lezen.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen